Slide

Historia

Sotien loppumisen jälkeen Oulu oli muiden suomalaisten kaupunkien tapaan uuden aikakauden alussa. Lapin sodasta kotiseudulleen palanneille miehille ja evakoille paluu arkeen ei ollut helppoa.

Kotiseutua oli hävitetty ja tuhojen korjaaminen oli valtava työ.  Kodittomia tai erittäin puutteellisissa oloissa asuvia oli paljon, ja ihmisten mielialat olivat matalalla.

Ihmiset kokivat juurettomuutta, sopeutumisvaikeuksia ja lamaantuneisuutta. Tämä konkretisoitui varsinkin nuorten ihmisten kohdalla. Oululaisissa teollisuuslaitoksissa huomattiin sodan haittavaikutukset erityisesti uusia työntekijöitä palkattaessa.

 

Vuolle Setlementin syntytarina

Setlementtimme innokas esi-isä, yrittäjänä toimiva nahkatehtailija Runar Sandelin päätti tarttua asiaan ja tehdä tilanteelle jotain. Hän oli vaikuttunut silloisen piispa Eelis Gulinin puheista, miten setlementtityöllä voitaisiin lievittää ajankohtaisia ongelmia.

Toimelias Runar kutsui koolle oululaisia yritysjohtajia ja kertoi heille ajatuksistaan. Myös he oivalsivat, että henkilöstön mielialojen ja asenteiden kohottamiseksi tulisi tarjota muutakin kuin palkkapussi.

Tämän innoittamana kutsuttiin koolle perustamiskokous ja näin setlementtimme sai alkunsa 19.12.1944.

Perusarvomme eivät ole muuttuneet vuosien saatossa, vaan teemme edelleen töitä yksilön elämänhallinnan edistämisen, elinikäisen oppimisen, yhteisöllisyyden sekä hyvinvointia edistävien toimintamuotojen kehittämisen eteen.

Missionamme on luoda yhdessä kasvutarinoita.