Slide

Lahjoitusrahasto – Tulitikku

Vuolle Setlementti ry:n Tulitikku-lahjoitusrahasto tukee ja edistää vähävaraisten ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten harrastetoimintaa ja hyvinvointia toiminta-alueellaan.

Rahaston tarkoituksena on myöntää kerta-avustuksia yksityishenkilöiden harrastus-, retki- ja leiritoimintaan sekä yksityishenkilöiden järjestämiin pienimuotoisiin yhteisöllisiin tapahtumiin. Avustuksella on jatkuva haku, mutta hakemukset käsitellään kolme kertaa vuodessa, tarpeen mukaan useammin. Myönnettävä avustus on maksimissaan 300 € suuruinen.

Seuraavat hakemusten käsittelyajat ovat 13.6. ja 15.8. ja 18.11.2024.

 

HAE AVUSTUSTA

Tulitikku-lahjoitusrahaston taustaa

Tulitikku-lahjoitusrahasto muodostettiin Vuolle Setlementti ry:n johtoryhmän päätöksellä joulukuussa 2020. Ajatuksena oli mahdollistaa heikommassa asemassa olevien ja vähävaraisten nuorten, aikuisten ja senioreiden harrastustoimintaa alueellamme. Koronaepidemian vuoksi rahaston avaamista jouduttiin kuitenkin siirtämään, jotta avustukset voidaan ohjata siihen tarkoitettuihin toimintoihin.

Rahaston nimi – Tulitikku – juontaa juurensa suomalaiseen kansalaisaktiiviin Alli Tryggiin (1852–1926), joka oli yksi setlementtityön edelläkävijöitä Suomessa. Trygg sai lempinimensä itse Zacharias Topeliukselta, jonka hän tapasi vuonna 1870 Tammisaaren seminaarissa. Alli päätti astella tilaisuudessa vierailleen Topeliuksen perässä. Tämän huomattuaan Topelius kyseli ”Mitä tämä tarkoittaa?” ja Alli vastasi: ”Opettelen kulkemaan suuren miehen askelissa.” Topelius reagoi hyväntuulisesti: ”Tepäs olette oikea tulitikku.” Alli oli saanut uuden lempinimen, Tulitikku.

Kuten tarina osoittaa Trygg tunnettiin värikkäänä persoonana ja hänen vuonna 1890 Helsingin Sörnäisiin perustamansa Kansankodin voidaan katsoa olleen Suomen ensimmäinen setlementti. Hänet tunnetaan myös yhtenä setlementtityön suurimmista puolestapuhujista.