Slide

Pohjoinen kirjoittaja -akatemia

 

Oletko ahkera pöytälaatikkokirjailija? Haaveiletko kirjan julkaisemisesta? Vai haluatko muuten vain terästää kirjoittamisen taitojasi nimekkäiden ammattilaiskirjailijoiden ohjauksessa? Nyt sinulla on siihen harvinaislaatuinen mahdollisuus!

Oulun kirjailijaseura ry ja Vuolle-opisto toteuttavat yhteistyössä täysin uudenlaisen, yhden lukuvuoden mittaisen koulutuksen tavoitteellisille kirjoittajille. Koulutus on laadukas ja tiivis kirjoittamisen ohjausprosessi, jossa saat jatkuvaa ja monipuolista ohjausta ja palautetta teksteistäsi ammattikirjailijoilta ja kehityt näin kirjoittajana.

Tutustu opintoihin

Koulutus sisältää luentoja, sparraavia alustuksia, työpajatyöskentelyä ja säännöllisiä palautetuokioita. Koulutuksen alussa korostuu ryhmänohjaajan ja vertaismentoreiden antama palaute.

Kenelle?

Koulutus on suunnattu sinulle, joka kirjoitat säännöllisesti ja haluat kehittyä kirjoittajana yhdessä muiden kanssa tavoitteellisessa kirjoittajakoulutuksessa.

Koulutuksen tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on asiantuntijaluentojen, ryhmä- ja yksilömuotoisen työskentelyn, mentoroinnin ja palautteenannon myötä löytää omaa kirjoittajaääntä ja kehittyä kirjoittajana. Pohjoinen kirjoittaja-akatemia antaa valmiuksia oman käsikirjoituksen työstämiseen. Koulutus koostuu luennoista, työpajoista, mentoroinnista sekä yksilöllistä ja yhteisistä palautteista. Koulutuksen ryhmänohjaaja luotsaa jokaista koulutukseen osallistujaa ja on tukena koko koulutuksen ajan.

Opintojen sisältö

Ryhmänohjaajan luennoilla perehdytään mm. kirjoittamisprosessiin, kieleen, juoneen ja rakenteeseen. Kirjailijat tuovat tullessaan omaa erityisosaamistaan ja teemoja. Luentojen aikana tehdään monipuolisesti erilaisia kirjoitusharjoituksia ja edistetään omaan projektia. Koulutuspäiviin sisältyy ryhmänohjaajan antama palaute jokaiselle osallistujalle. Lisäksi jokainen osallistuja saa palautetta toisilta ja toimii itse myös palautteen antajana muille. Koulutuksen aikana jokainen saa henkilökohtaisen palautteen tekstistään myös kustannustoimittajalta.

Esimerkkejä vierailevien kirjailijoiden aiheista:

 • 8.10. Minna Rytisalo: Miten kirjani syntyvät?
 • 11.2. Jenni Räinä: Luonto kirjallisuudessa – ihmisen ja luonnon suhde
 • 12.2. Kati Hiekkapelto: Yhteiskunnalliset teemat dekkarissa
Opintojen aikataulu

Opintojen kesto: 24.9.2022 – 14.5.2023.

Lauantaisin klo 11.00 – 15.45 ja sunnuntaisin klo 10.00 – 14.30 (5 oppituntia/päivä)

Opinnot koostuvat yhdeksästä (9) kahden päivän jaksosta. Tapaamiset ovat noin kerran kuukaudessa ja kokoonnumme aina viikonloppuisin (la-su), jolloin voit osallistua joustavasti kauempaakin! Lähiopetusta on kaikkiaan 90 oppituntia.

Kokoontumiset: 24. – 25.9., 8.- 9.10., 22.- 23.10., 10. – 11.12., 14. – 15.1., 11. – 12.2., 18. – 19.3., 15. – 16.4. ja 13. – 14.5.

Pohjoinen kirjoittaja -akatemian etäinfot

Järjestämme ennen hakuajan päättymistä kolme etäinfo-tilaisuutta (Teams), jossa kerromme lisää koulutuksen sisällöstä ja jossa voit esittää kysymyksiä. Alta löydät linkit infoihin. Tervetuloa kuulolle!

Seuraavat etäinfot: avoin

Näin haet koulutukseen

Seuraava hakuaika: avoin

 1. ”Kirjoittajaminä”, jossa kerrot itsestäsi ja avaat kirjoittajaminääsi sekä tavoitteitasi koulutuksen suhteen. Tekstin laajuus enintään yksi A4.
 2. Tekstinäyte esim. käsikirjoituksestasi, enintään 10-20 sivua. Tekstin fonttikoko 12 ja riviväli 1,5.
Koulutuksen kustannukset

Hinta: 1450 € (maksu laskutetaan 3 erässä)

 • I erä: syyskuu 2022
 • II erä: marraskuu 2022
 • III-erä: tammikuu 2023)
Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Kurssimaksu perustuu ilmoittautumiseen, ei opintosuorituksiin. Koulutuksen voi perua ilman kuluja 14 vrk ennen koulutuksen alkua. Mikäli peruminen tapahtuu alle 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50% kurssimaksusta. Koulutuksen alkamispäivänä ja sen jälkeen tehdyistä perumisista perimme koko maksun. Kurssimaksua ei peritä sellaista lääkärintodistusta vastaan, joka osoittaa ylivoimaisen esteen koulutukseen osallistumiseen. Peru osallistumisesi: opisto@vuolleoulu.fi. Huomaathan, että koulutukseen osallistumatta jättäminen ei ole perumisilmoitus. Maksamattomat kurssimaksut siirtyvät perintään.

Vuolteen opistolla on oikeus peruttaa koulutus, mikäli opiskelijaminimi ei täyty.

Ohjaajat ja mentorit

Koulutuksen ryhmänohjaajana toimii kirjailija ja opettaja Katri Rauanjoki,
joka luotsaa ryhmää sen alusta loppuun asti.

Katri Rauanjoki on oululainen kirjailija, luovan kirjoittamisen ohjaaja ja äidinkielen opettaja. Hän on ohjannut tavoitteellisia kirjoittajaryhmiä mm. Ahlmanin opistolla. Rauanjoki on julkaissut neljä romaania, joista uusin, Kesämerkit, sijoittuu Koillis-Lappiin (S&S kustantamo, 2022). Hän on ollut myös mukana tietokirjassa Kotvimisen vallankumous (Karisto, 2018).

Tutustu myös muihin mentoreihimme!

Mukana koulutuksessa on lisäksi muita kirjailijoita, kirjailija-mentoreita sekä kustannustoimittajia, jotka kaikki antavat panoksensa opinnoissa. Jokainen osallistuja saa oman kirjailija-mentorin, joka perehtyy käsikirjoitukseen kaksi kertaa ja antaa siitä palautetta. Koulutuksen loppuvaiheessa saat henkilökohtaista palautetta myös kustannustoimittajalta.

Minna Rytisalo

Minna Rytisalo on kirjailija ja opettaja, jonka teokset Lempi ja Rouva C. olivat sekä lukijoiden suosikkeja että kriitikoiden kehumia.

Rytisalo asuu Kuusamossa ja lukee sata kirjaa vuodessa.

Kati Hiekkapelto 

Kati Hiekkapelto on suomalainen rikoskirjailija. Hiekkapelto on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja erityisluokanopettaja.

Hän sai vuonna 2015 Vuoden johtolanka -palkinnon teoksellaan Suojattomat. Hiekkapellon teoksia on käännetty useille kielille.

 

Jenni Räinä

Kirjailija ja toimittaja Jenni Räinä kuuluu tekijänelikkoon, jonka teos Metsä meidän jälkeemmevoitti Tieto-Finlandian vuonna 2019.

Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan teos Reunalla sai Botnia-kirjallisuuspalkinnon 2018. Myös vuonna 2021 ilmestynyt tietokirja Kulkijat oli Botnia-ehdokkaana. Elokuussa 2022 julkaistaan Räinän esikoisromaani Suo muistaa.

 

Muita mukana olevia vierailevia kirjailijoita

Muita mukana olevia vierailevia kirjailijoita ovat mm.

 • Essi Kummu
 • Liisa Louhela
 • Minna Mikkonen
 • Ari Paulow
 • Ilpo Koskela.

Kustannustoimittajina;

 • Salla Pulli
 • Stella Vuoma.

Lisätietoja

Mira Talala
Koulutusalapäällikkö
mira.talala@vuolleoulu.fi
p. 044 786 1602