fbpx

Pohjoinen kirjoittaja -akatemia


UUTTA VUOLTEELLA!

Oletko ahkera pöytälaatikkokirjailija? Haaveiletko kirjan julkaisemisesta? Vai haluatko muuten vain terästää kirjoittamisen taitojasi nimekkäiden ammattilaiskirjailijoiden ohjauksessa? Nyt sinulla on siihen harvinaislaatuinen mahdollisuus!

Oulun kirjailijaseura ry ja Vuolle-opisto toteuttavat yhteistyössä täysin uudenlaisen, yhden lukuvuoden mittaisen koulutuksen tavoitteellisille kirjoittajille. Koulutus on laadukas ja tiivis kirjoittamisen ohjausprosessi, jossa saat jatkuvaa ja monipuolista ohjausta ja palautetta teksteistäsi ammattikirjailijoilta ja kehityt näin kirjoittajana. Koulutus on suunnattu sinulle, joka kirjoitat säännöllisesti ja haluat kehittyä kirjoittajana yhdessä muiden kanssa tavoitteellisessa kirjoittajakoulutuksessa.

Koulutuksen tavoitteet:

Koulutuksen tavoitteena on asiantuntijaluentojen, ryhmä- ja yksilömuotoisen työskentelyn, mentoroinnin ja palautteenannon myötä löytää omaa kirjoittajaääntä ja kehittyä kirjoittajana. Pohjoinen kirjoittaja-akatemia antaa valmiuksia oman käsikirjoituksen työstämiseen. Koulutus koostuu luennoista, työpajoista, mentoroinnista sekä yksilöllistä ja yhteisistä palautteista. Koulutuksen ryhmänohjaaja luotsaa jokaista koulutukseen osallistujaa ja on tukena koko koulutuksen ajan.Opintojen aikataulu ja sisältö

Opintojen kesto: 24.9.2022 – 14.5.2023.

Lauantaisin klo 11.00 – 15.45 ja sunnuntaisin klo 10.00 – 14.30 (5 oppituntia/päivä)

Opinnot koostuvat yhdeksästä (9) kahden päivän jaksosta. Tapaamiset ovat noin kerran kuukaudessa ja kokoonnumme aina viikonloppuisin (la-su), jolloin voit osallistua joustavasti kauempaakin! Lähiopetusta on kaikkiaan 90 oppituntia.

Kokoontumiset: 24. – 25.9., 8.- 9.10., 22.- 23.10., 10. – 11.12., 14. – 15.1., 11. – 12.2., 18. – 19.3., 15. – 16.4. ja 13. – 14.5.

 

Opintojen sisältö:

Ryhmänohjaajan luennoilla perehdytään mm. kirjoittamisprosessiin, kieleen, juoneen ja rakenteeseen. Kirjailijat tuovat tullessaan omaa erityisosaamistaan ja teemoja. Luentojen aikana tehdään monipuolisesti erilaisia kirjoitusharjoituksia ja edistetään omaan projektia. Koulutuspäiviin sisältyy ryhmänohjaajan antama palaute jokaiselle osallistujalle. Lisäksi jokainen osallistuja saa palautetta toisilta ja toimii itse myös palautteen antajana muille. Koulutuksen aikana jokainen saa henkilökohtaisen palautteen tekstistään myös kustannustoimittajalta.

Esimerkkejä vierailevien kirjailijoiden aiheista:

 • 8.10. Minna Rytisalo: Miten kirjani syntyvät?
 • 11.2. Jenni Räinä: Luonto kirjallisuudessa – ihmisen ja luonnon suhde
 • 12.2. Kati Hiekkapelto: Yhteiskunnalliset teemat dekkarissa

Ohjaajat ja mentorit

Koulutuksen ryhmänohjaajana toimii kirjailija ja opettaja
Katri Rauanjoki, joka luotsaa ryhmää sen alusta loppuun asti.

Katri Rauanjoki. Kuva: Lotta Salonen

Katri Rauanjoki on oululainen kirjailija,
luovan kirjoittamisen ohjaaja ja äidinkielen opettaja. Hän on ohjannut tavoitteellisia kirjoittajaryhmiä mm. Ahlmanin opistolla. Rauanjoki on julkaissut neljä romaania, joista uusin, Kesämerkit, sijoittuu Koillis-Lappiin (S&S kustantamo, 2022). Hän on ollut myös mukana tietokirjassa Kotvimisen vallankumous (Karisto, 2018).

Mukana koulutuksessa on lisäksi muita kirjailijoita, kirjailija-mentoreita sekä kustannustoimittajia, jotka kaikki antavat panoksensa opinnoissa. Jokainen osallistuja saa oman kirjailija-mentorin, joka perehtyy käsikirjoitukseen kaksi kertaa ja antaa siitä palautetta. Koulutuksen loppuvaiheessa saat henkilökohtaista palautetta myös kustannustoimittajalta.

Koulutus sisältää luentoja, sparraavia alustuksia, työpajatyöskentelyä ja säännöllisiä palautetuokioita. Koulutuksen alussa korostuu ryhmänohjaajan ja vertaismentoreiden antama palaute.


Minna Rytisalo

Minna Rytisalo

Minna Rytisalo on kirjailija ja opettaja, jonka teokset Lempi ja Rouva C. olivat sekä lukijoiden suosikkeja että kriitikoiden kehumia. Rytisalo asuu Kuusamossa ja lukee sata kirjaa vuodessa.

 

 

 

 

 

Jenni Räinä

Jenni Räinä, kuvaaja Teija Soini

Kirjailija ja toimittaja
Jenni Räinä kuuluu tekijänelikkoon, jonka teos Metsä meidän jälkeemme voitti Tieto-Finlandian vuonna 2019. Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan teos Reunalla sai Botnia-kirjallisuuspalkinnon 2018. Myös vuonna 2021 ilmestynyt tietokirja Kulkijat oli Botnia-ehdokkaana. Elokuussa 2022 julkaistaan Räinän esikoisromaani Suo muistaa.

Kati Hiekkapelto 

Kati Hiekkapelto

Kati Hiekkapelto on suomalainen rikoskirjailija. Hiekkapelto on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja erityisluokanopettaja. Hän sai vuonna 2015 Vuoden johtolanka -palkinnon teoksellaan Suojattomat. Hiekkapellon teoksia on käännetty useille kielille.

 

 

 

Muita mukana olevia vierailevia kirjailijoita:

muun muassa

 • Essi Kummu
 • Liisa Louhela
 • Minna Mikkonen
 • Ari Paulow
 • Ilpo Koskela.

Kustannustoimittajina;

 • Salla Pulli
 • Stella Vuoma.

Näin haet koulutukseen:

 • Hakuaika: 1.4. – 4.9.2022
 • Hakeudu koulutukseen tästä
 • Lähetä lisäksi yhtenä tiedostona kaksi tekstiä osoitteeseen opisto@vuolleoulu.fi
 1. ”Kirjoittajaminä”, jossa kerrot itsestäsi ja avaat kirjoittajaminääsi sekä tavoitteitasi koulutuksen suhteen. Tekstin laajuus enintään yksi A4.
 2. Tekstinäyte esim. käsikirjoituksestasi, enintään 10-20 sivua. Tekstin fonttikoko 12 ja riviväli 1,5.

Pohjoinen kirjoittaja -akatemian etäinfot:

Järjestämme ennen hakuajan päättymistä kolme etäinfo-tilaisuutta (Teams), jossa kerromme lisää koulutuksen sisällöstä ja jossa voit esittää kysymyksiä. Alta löydät linkit infoihin. Tervetuloa kuulolle!

to 21.4. klo 17-18 -> Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

to 12.5. klo 17-18 -> Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

to 25.8. klo 17-18 -> Liity kokoukseen napsauttamalla tästä


Koulutuksen kustannukset:

Hinta: 1450 € (maksu laskutetaan 3 erässä)
I erä: syyskuu 2022, II erä: marraskuu 2022, III-erä: tammikuu 2023)

Peruutusehdot: Ilmoittautuminen on sitova. Kurssimaksu perustuu ilmoittautumiseen, ei opintosuorituksiin. Koulutuksen voi perua ilman kuluja 14 vrk ennen koulutuksen alkua. Mikäli peruminen tapahtuu alle 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50% kurssimaksusta. Koulutuksen alkamispäivänä ja sen jälkeen tehdyistä perumisista perimme koko maksun. Kurssimaksua ei peritä sellaista lääkärintodistusta vastaan, joka osoittaa ylivoimaisen esteen koulutukseen osallistumiseen. Peru osallistumisesi: opisto@vuolleoulu.fi. Huomaathan, että koulutukseen osallistumatta jättäminen ei ole perumisilmoitus. Maksamattomat kurssimaksut siirtyvät perintään.

Vuolteen opistolla on oikeus peruttaa koulutus, mikäli opiskelijaminimi ei täyty.

Lisätietoja koulutuksesta:

Mira Talala
koulutusalapäällikkö
mira.talala@vuolleoulu.fi
p. 044 786 1602