Slide

Teron Pubin pihalla Oulun Kuivasjärvellä tervehditään tulijaa iloisesti ja ohjataan sisätiloihin kabinettiin, jossa parikymmentä senioria kokoontuu joka viikko. Vuolle Setlementin ylläpitämän Vuolteen opiston seniorikerhoja järjestetään joka arkipäivä eri puolilla Oulun aluetta, lähellä ikääntyvää.

Juhani (74) ja Anja (71) Vestenius ovat käyneet seniorikerhojen tapaamisissa aktiivisesti jo seitsemän vuotta.

– Silloin, kun alettiin käydä täällä seniorikerholla, naisia oli yhdeksän ja Juhani oli ainoa mies, Anja muistelee.

Silloinen seniorikerhon ohjaaja oli iloinen, kun mukaan oli rohkaistunut myös mies.

– Hän sanoi minulle, että Jussi, sinun on tultava seuraavallakin kerralla. Ja enhän minä voi kieltäytyä, kun nainen komentaa, Juhani kertoo.

Nyt toiminnassa on mukana jo kuusi miestä, ja naisiakin 15. Vuolteen seniorikerhoissa käy viikoittain parisataa 65-90-vuotiasta osallistujaa.

Seniorikerhojen nykyinen ohjaaja Saara Haajasen mukaan tapaamisiin on helppo tulla, sillä ne järjestetään lähellä seniorin omaa kotia. Kuivasjärveltä kokoontumispaikaksi löytyi Teron Pub.

– Kerhot tarjoavat vertaistukea ikääntymiseen ja uusiin elämäntilanteisiin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Porukassa on monenlaisia ihmisiä, ja se on rikkaus. Avoimessa ja turvallisessa ryhmässä on mukava vaihtaa ajatuksia ja parantaa maailmaa, muistella menneitä ja jakaa kokemuksia, sekä iloisia että välillä niitä kipeitäkin, Haajanen kuvailee.

Uusia ystäviä ja tekemistä

Vesteniuksen pariskunta teki elämäntyönsä Kemissä, jossa he kasvattivat myös kaksi lastaan. Aikuisilla lapsilla on jo itsellään teini-ikäisiä ja aikuisia lapsia. Toinen lapsi perheineen asuu Oulussa.

– Paljon kuljettiin Kemi–Oulu -väliä. Muutettiin Ouluun 2010, kun Anjakin jäi eläkkeelle 2010. Talo saatiin myytyä Kemissä, ja muutto Ouluun ostettuun rivitaloon tuli ajankohtaiseksi, Juhani kertoo.

Pari kaipasi tekemistä ja osallistumista myös kodin ulkopuolella ja halusi tutustua muihin naapuruston ihmisiin.

– Kaivattiin uusia ystäviä ja kontakteja, ettei nyt aivan jäädä sinne neljän seinän sisään, Anja sanoo.

He huomasivat seniorikerhojen ilmoituksen Vuolteen opiston opinto-oppaassa, ja päättivät lähteä käymään tapaamisessa.

– Eihän tuo ota, jos ei annakaan. Mennään nyt ainakin kahtomaan, Anja arveli.

Seniorikerhojen toimintaa suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa. Tapaamisissa jutellaan ja seurustellaan, pelataan bingoa ja joskus voidaan askarrellakin. Juodaan kahvit tai käydään syömässä porukalla. Viikoittaisten tapaamisten lisäksi vieraillaan eri paikoissa ohjaajan järjestämillä retkillä.

– Käydään teatterireissulla mm. Oulun ja Kemin kaupunginteattereissa. Olemme käyneet monena keväänä Hailuodossa ostamassa kalaa ja kukkia. Starissa on käyty elokuvissa ja Pikku-Syötteellekin matkustettu, Anja luettelee ja jatkaa:

– Olisi mukavaa, jos myös kesän aikana järjestettäisiin kesäteatterimatkoja lähikuntiin ja muunkinlaista toimintaa.

Pariskunnalle tärkeää on vertaisryhmän vuorovaikutus.

– Keskustelua viriää laidasta laitaan. Siitä olen hyvillään, ettei puhuta politiikasta, Juhani toteaa.

 

Aktiivisuus ja toimintaympäristö laajenevat

Vesteniuksen aviopari on saanut Vuolteen senioritoiminnan avulla ystäviä ja sitä kautta muutakin toimintaa arkeensa.

– Käydään korttia pelaamassa yhden pariskunnan tykönä, ja he käyvät meillä. Vuokatissa käytiin toisen pariskunnan kanssa. Nyt alkaa olla jo niin paljon tekemistä, että joutuu ihmettelemään, miten sitä on ennen ehtinyt töissä käydä! Anja miettii.

Senioritoiminta onkin tuonut Vesteniusten elämään ennen kaikkea kanssakäymistä ja retkiä muiden ihmisten kanssa.

– Ja tulisiko sitä aina nyt itse lähdettyä, jos Saara ei järjestäisi teatterireissuja ja käyntejä Haaparannalla. Ne ovat kyllä tosi mukavia reissuja, Juhani kiittelee.

Pariskunta suosittelee kerhoja mielellään muillekin.

– Ystävä, jolla mies nukkui pois, houkuteltiin tapaamiseen ja viime viikolla hän lähti mukaan, Anja kertoo.

– Nyt joka keskiviikko oikein odottaa, että pääsee jututtamaan tätä porukkaa. Oikein mukava paikka, mukava kokoontua, Juhani kiittelee.

Vanhusten yksinäisyydelle kyytiä

Vuolle Setlementin senioritoimintaan kuuluvat seniorikerhojen lisäksi syksyllä uutuutena alkanut Vuolteen opiston Elämää eläkkeellä! –toiminta. Se tarjoaa monipuolista tekemistä eläkeläisille kahtena päivänä viikossa koko syksyn ajan ammattitaitoisten opettajien johdolla. Ryhmä saa itse suunnitella sisältöä ja tapaamisia, joihin voi kuulua retkiä, musiikkia, liikuntaa, tapahtumia, eri kielten ja kulttuurien opiskelua, kädentaitoja ja taiteita sekä kiinnostavia luentoja.

Vuolteen hyvinvointipalvelut toteuttavat myös AVEK-toimintaa sekä Helmit ja Heikit –hanketta. AVEK-toiminnassa ikäihminen ja vapaaehtoinen muodostavat ystäväparin. Vapaaehtoinen AVEK on mukana toiminnassa tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, tuo iloa ikäihmisen arkeen, on läsnä, keskustelee ja kuuntelee.

Alkuvuonna käynnistynyt Veikkauksen rahoittaman Helmit ja Heikit – yksinäisyydelle kyytiä -hankkeen (2018–2020) tarkoituksena on tukea ikääntyvien osallistumista ja siten vahvistaa ikääntyvien osallisuuden kokemusta, lieventää yksinäisyyttä ja tukea heidän omien voimavarojensa löytymistä.

Sosiaalinen toiminta ja yhdessäolo tehdään helpoksi ikääntyvän omassa elinympäristössä viemällä ikääntyvälle tietoa eri palveluista ja harrastuksista. Hankkeessa keskitytään miettimään yhdessä ikäihmisen kanssa tämän mielenkiinnon kohteita ja sitä, mitä hän haluaisi lähteä kokeilemaan – omilla ehdoillaan ja yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Taidevierailuja voidaan viedä myös ikääntyvän kotiin.

– Ikääntyvät lähtevät tutustumaan uuteen toimintaan, mutta se vaatii rohkaisua, kannustusta ja ainakin alussa työntekijän mukana olemisen. Yksinäisyyden tunnetta vähentää ja elämäniloa lisää tieto odotettavissa olevasta itselle tärkeästä asiasta. Se saattaa olla esimerkiksi seuraavalle viikolle suunniteltu yhteinen ulkoilukäynti tai torilla käyminen, kertoo hankevastaava Tuija Lehtola.

Tällä hetkellä Helmit ja Heikit -hankkeessa on mukana jo 37 eri puolella Oulua asuvaa ikääntyvää.