Slide

Kirjoitan tätä blogitekstiä omassa kodissa, etätyöpisteelläni. Blogin otsikko jo kertoo missä tilanteessa tässä nyt eletään. Uuden alussa myös siinä mielessä, että aloitin työni Vuolle setlementti ry:n ja Oulun Ensi-ja turvakoti ry:n yhteisessä Tietoiseksi- hankkeessa maaliskuun alussa.

Nimeni on Sanna Ukonaho ja toimin Tietoiseksi-hankkeessa seksuaalineuvojana. Työhöni kuuluu seksuaalineuvonta sekä seksuaalikasvatus. Olen siis uuden alussa ja poikkeustilassa.

Ehdin olla meidän keskustan toimistolla töissä hiukan yli kaksi viikkoa, ennen kuin tuli ohje kerätä kimpsunsa ja kampsunsa kasaan ja jatkaa työntekoa etänä. Voin sanoa, että melkoinen muutos, kun on muutenkin vielä ikään kuin sisäänajovaiheessa uuteen työhönsä.

Mutta täällä sitä ollaan, omassa ”toimistossa” läppärin ja puhelimien kanssa. Etäyhteyksien päässä, mutta tavoitettavissa ja asiakkaita varten ihan samalla tavalla kuin olisin toimistolla, ovet auki tulla ja mennä. Vastaan (kirjaimellisesti) meidän puhelinpäivystyksestä (neuvonta ja ajanvaraus) viitenä päivänä viikossa eli aikaa keskustelulle on tarjolla todella hyvin nyt poikkeusaikana, jos mielessäsi on jokin asia seksuaalisuuteen liittyen mistä haluaisit jutella. Sellaista asiaa kuin ”väärä” tai ”turha” ei olekaan ja jos meidän palvelut eivät ole ne sinulle oikeat, niin mietitään yhdessä taho, joka voisi auttaa.

Puhelinpäivystyksen lisäksi työhöni kuuluu erilaisten materiaalien tekeminen ja tietysti asiakastyö puhelimen ja videoyhteyden kautta silloin, kun on kyse pidemmästä seksuaalineuvonnan asiakkuudesta. Monenlaista palaveria, koulutusta ja yhteydenpitoa yleensäkin tulee hoidettua päivien mittaan videoyhteyden kautta. Täytyy kyllä sanoa, että tällaiselle epä-nörtille heittäytyminen etätyöhön oli alkuun sama kuin olisi joutunut uimaan kylmään veteen. Eli ei vapaaehtoisesti, jos ei ole äärimmäinen pakko. J

Poikkeukselliset olot vaativat poikkeukselliset keinot, vaikka kasvokkain kohtaaminen tässä työssä onkin se ensisijainen työmuoto. Työssäni nimittäin aivan erityisesti tykkään ihmisten kohtaamisesta. Työn parasta antia on juuri asiakkaan kohtaaminen, kuuntelu ja keskustelu. Voin todella ja sydämestäni sanoa, että olen unelmatyössäni. Seksuaalineuvojan koulutus oli itselleni sellainen yli 20 vuoden haave. Kiinnostus seksuaalisuutta kohtaan ja sitä, miten se on niin vahva osaa ihmisyyttä, on siis kiinnostanut minua jo hyvin pitkään.

Seksuaalisuus on meissä jokaisessa osa ihmisenä olemista ja erottamaton osa koko elinkaartamme. Ihminen kiinnostaa minua kokonaisuutena; psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin yksi osa on se, että meillä jokaisella on mahdollisuus ja oikeus eheään seksuaalisuuteen.

Sanna Ukonaho
Hanketyöntekijä/seksuaalineuvoja
Pohjois-Suomen seksuaalineuvontakeskus Tietoiseksi


Pohjois-Suomen seksuaalineuvontakeskus Tietoiseksi (2019–2021) on perustettu Oulun ensi- ja turvakodin, sekä Vuolle Setlementin yhteistyöllä vastaamaan matalan kynnyksen palveluiden tarpeeseen.

Toiminnan tavoitteena on edistää Pohjois-Suomessa asuvien seksuaalioikeuksia, sekä seksuaaliterveyttä, tukea seksuaalirikoksen uhreja ja lisätä sosiaali- ja terveysalan, sekä oppilashuollon ammattilaisten tietoisuutta seksuaaliterveydestä. Palvelut ovat maksuttomia ja suunnattu kaikille palveluja tarvitseville.

Pohjois-Suomen seksuaalineuvontakeskus Tietoiseksi tuottaa myös materiaaleja ja koulutuksia ammattilaisille sekä tekee aktiivista yhteistyötä alan ammattiverkostojen sekä oppilaitosten kanssa.

Lue lisää: www.tietoiseksihanke.fi