Slide

Olen Tiia Määttä, 19-vuotias media-alan opiskelija Oulusta. Suoritan työharjoittelua Vuolteen markkinoinnissa, ja työharjoitteluni aikana suoritan graafisen suunnittelun näytön ja valmistun tämän jälkeen media-assistentiksi Oulun seudun ammattiopistosta. Minua pyydettiin kirjoittamaan siitä, millaista on ollut suorittaa työharjoittelua poikkeusolojen aikana.

Innostuin kovasti, kun sain tietää aloittavani Vuolteella markkinoinnin harjoittelijana maaliskuun alussa. Tiedossa oli mukava kevään mittainen työharjoittelu ja paljon uusia oppeja, joita hyödyntää tulevaisuudessa. Oli myös mukava päästä tutustumaan kaikkiin ihmisiin, jotka työskentelevät Vuolteella. Silloin en kuitenkaan osannut odottaa, että suorittaisin suurimman osan harjoittelustani poikkeustilanteen vuoksi kotoa käsin etänä. Pari ensimmäistä työviikkoa menikin mukavasti toimistolla työskennellen ja samalla uusia asioita oppien. Toimistolla uutisia koronasta seurattiin aktiivisesti ja alettiin pikkuhiljaa varautua siihen, että jäämme pian etätöihin ainakin joksikin aikaa. Tämä jännitti minua hieman, koska harjoittelu oli vasta niin alussa ja tämmöistä ei ehkä osannut ihan odottaa tapahtuvan näin pian.

Ennen etätöitä ehdin aloittaa harjoitteluni tekemällä muutamia mainoksia ja paria esitettä. Homma tuntui olevan tässä vaiheessa hyvin hanskassa, sillä olinhan opiskellut näitä jo koulussa ennen harjoittelua ja oppinut työpaikalla lisää.

Siirryimme etätöihin maaliskuun loppupuolella. Meillä on ollut lähes joka aamu markkinointitiimin kanssa Teamsissa aamunavaus, jossa käymme läpi päivän tehtävät ja vaihdamme kuulumiset. Etätyöt ovat sujuneet itseltäni paremmin mitä odotin. Minua nimittäin stressasi juurikin se, että osaanko nyt tehdä kaikkia tulevia töitä, kun harjoittelua oli vasta niin vähän aikaa takana. Jos vastaan on tullut haastavia tilanteita, työkaverit ovat olleet ymmärtäväisiä, onhan tämä uusi tilanne heillekin.

Etätyöskentely opetti itsenäistä työotetta

Kotona työskentelyssä on hyviä ja huonoja puolia. Omasta mielestäni on mukava nukkua aamulla vähän pidempään, kun aikaa ei kulu matkoihin työpaikalle. Olen huomannut sen, että vaikka nyt tehdään töitä kotoa käsin, eikä työpaikalle tarvitse liikkua, olen itse aktivoitunut enemmän ulkoilemaan. Käyn lenkkeilemässä tai pyöräilemässä päivittäin kotona jumittamisen sijaan. Työergonomia oli aluksi vähän hakusessa, mutta siihenkin on löytynyt ratkaisuja näiden viikkojen aikana. Minusta myös se on ollut hyvä, kun on ollut mahdollista kokata samalla kun tekee töitä, niin ruuan voi syödä juuri valmistettuna, eikä sitä tarvitse kuljettaa töihin ja lämmittää siellä mikrossa. Olen ainakin itse sitä mieltä, että juuri valmistettu ruoka on parempaa kuin uudelleen lämmitetty.

Tässä kuitenkin samaan aikaan harmillista on juuri se, että sinne työpaikalle ei nyt mennä. Minusta olisi mukava nähdä ihmisiä sen sijaan, että työpäivät pysytään vain kotona neljän seinän sisällä ilman ihmiskontakteja. Vaikka en kauaa ehtinyt toimistolla työskennellä, niin kaipaan kuitenkin sitä, miten aamuisin menin toimistolle ja aloitin päiväni siellä kupillisella teetä tai pikakahvia. Myös lounastaukoja oli mukava pitää kahvihuoneessa, missä oli usein muitakin yhtä aikaa syömässä.

Työharjoittelu Vuolteella on ollut minulle mukava kokemus. Minulta jäi varmasti paljon kokematta tämän tilanteen vuoksi, mutta samalla tuntuu, että tämä on mennyt niin hyvin, kuin se on ollut mahdollista. Etätyöskentely on opettanut minulle sen, että teen nykyään enemmän itsenäisesti töitä. Olen päässyt harjoittelun aikana tekemään mukavia töitä, joista parina esimerkkinä henkilökortit Vuolteen henkilökunnalle, uusien roll-uppien suunnittelua, muutamia videoeditointeja ja kuvia Instagramiin.

Minulla on harjoittelua jäljellä vielä pari viikkoa, ja odotan jo kovasti valmistumista. Toivon että viimeiset näytöt menisivät hyvin. En hakenut jatko-opiskelemaan kevään yhteishaussa, sillä en ole vielä ihan varma mitä haluan tehdä seuraavaksi. Työskentely osana markkinointitiimiä on ollut minulle mieluista, ja ehkä löydän itseni tulevaisuudessa näistä hommista tai sitten jostain aivan muualta, se jääkin nähtäväksi. Haluan kiittää erityisesti Vuolteen markkinointitiimiä antoisasta työharjoittelujaksosta, joka on ollut mukava lopetus opiskeluilleni. Olen oppinut paljon uutta tämän kevään aikana ja päässyt hyödyntämään niitä taitoja, jotka olen koulussa oppinut.

 

Tiia Määttä
Markkinoinnin harjoittelija