Vuolteelta selvät sävelet musiikkiuraan


 

Musiikki on ollut Samuli Rekilälle tärkeä juttu jo pienestä pojasta asti. Hän on kasvanut Vuolle Setlementin ylläpitämän Vuolteen opiston musiikin kursseilla aikuiseksi, ja toimii nykyisin Vuolteella pianonsoiton opettajana. Vuolteen muskareista alkanut harrastus vei miehen lukiosta yliopistoon musiikkikasvatusta opiskelemaan.

– Samuli aloitti meillä 5-vuotiaana musiikkileikkikoulussa ja heti alusta pitäen osoitti kiinnostusta ja innostuneisuutta musiikkia kohtaan. Se säilyi sitten aina meidän muskarista tänne musiikkikoulun puolelle, kertoo musiikin koulutusalapäällikkö Seija Juntunen.

Opintojen kautta hän palasi takaisin Vuolteelle itse opettajaksi.

─ Vuolteella olen pyörinyt 90-luvulta asti ja Vuolle on aika pitkälle määrittänyt omaa musiikkiin suuntautumista, kun olen voinut täällä harrastaa ja kokea paljon hyviä hetkiä musiikin kanssa, kehittyä soittajana ja ihmisenä.

Pianon koskettimien tapailusta Samuli on edennyt monipuolisesti, kuten klarinettia, rumpuja ja kitaraa soittaen musiikin ammattilaiseksi. Bändikin perustettiin alakouluikäisenä, vaikka muutkin harrastukset ovat kiinnostaneet.

─ Talolla on ollut tärkeä rooli elämässäni, Samuli kiittelee.

 

Muskarilaisesta ammattilaiseksi

Vuolteen muskarin kasvatti opettaa nyt itse pianonsoittoa lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän opettaa päivätyökseem musiikkia peruskoulussa ja lukiossa Oulun kaupungilla ja sivutoimisena tuntiopettajana Vuolteen opistossa.

­─ Työni ehdoton suola on oppilaat, Samuli toteaa.

Samuli nauttii työssään siitä, kun näkee, miten oppilas on kehittynyt ja oppinut.

─ Kun pitkän yrittämisen jälkeen alkaa loksahtaa palaset kohdalleen, se on tosi palkitsevaa, Samuli miettii.

Samulilla on jo nyt kokemusta pitkistä palkitsevista pedagogisista suhteista oppilaisiin alakouluikäisistä lukioon:

─ On mahtavaa, kun on monta vuotta päässyt seuraamaan vierestä toisen kasvua ja musiikillista kehittymistä.

Hyvä ilmapiiri

─ Täällä on mukava olla töissä, täällä on hyvä henki.

Samulin mielestä myönteistä fiilistä tuo sekin, ettei musiikin harrastamisen tarvitse olla välttämättä tavoitteellista, vaan voi käydä tunneilla omaksi ilokseenkin.

Soitonopetuksen lisäksi Samuli on ollut mukana lasten ja nuorten leireillä, joita Vuolle järjestää opistolla ja Pikku-Syötteellä.

─ Leirit ovat olleet hyvää vastapainoa arjelle, niissä on pystynyt vähän vapaammissa ympyröissä tekemään yhteisiä juttuja lasten ja nuorten kanssa.

Leireillä ei pelkästään musisoida, vaan tutustutaan muihinkin taiteisiin ja tehdään välillä myös ihan muuta.

─ Leirit ovat olleet kasvattavia lapsille, mutta varsinkin itselleni.

Vuolle on ollut antanut kattavat edellytykset Samulille myös opettajana.

─ Minusta tuntuu, että olen saanut tosi hyvät eväät tulevaisuutta varten täältä, hän toteaa.

 

Kiinnostuitko musiikin opinnoista? Piristä syksyäsi ja innostu uuden oppimisesta! Katso koko kurssitarjonta.Oikeus koulutukseen ja pätevään opettajaan

  • Maailman opettajien päivää on vietetty 5.10. maailmanlaajuisesti Unescon ja Education Internationalin aloitteesta vuodesta 1994 alkaen.
  • Maailman opettajien päivän (MOP) tarkoituksena on muistuttaa opetus- ja kasvatustyön tärkeydestä muuttuvassa maailmassa.
  • Tänä vuonna päivää vietetään teemalla oikeus koulutukseen merkitsee oikeutta pätevään opettajaan.
  • Ihmisoikeuksien yleismaailmallisesta julistuksesta on 70 vuotta, ja siinä koulutus on keskeinen perusoikeus. Koulutus on perusoikeus, jota ei voida täyttää ilman päteviä opettajia.
  • Maailmassa on arviolta 264 miljoonaa lasta ja nuorta ilman koulutusmahdollisuutta. Unescon tilastojen mukaan tarvitaan 69 miljoonaa uutta opettajaa, jotta saavutetaan vuoden 2030 koulutustavoite.
  • Ilman koulutusta jäävät yleensä tytöt, vammaiset lapset, pakolaiset ja siirtolaisten lapset sekä maaseudulla tai syrjäisillä alueilla asuvat köyhät lapset.
  • Vuolteen opistossa voi opiskella ja harrastaa musiikin lisäksi liikuntaa, tanssia ja hyvinvointia, taito- ja taideaineita, eri kieliä sekä osallistua seniorikerhoihin. Opisto tarjoaa myös aikuisten perusopetusta maahanmuuttajille, kasvatusalan ja psykologian opintoja aikuisille sekä ohjattua toimintaa eläköityneille.