Slide

Pohjoinen kirjoittaja-akatemia

 

Oletko ahkera pöytälaatikkokirjailija? Haaveiletko kirjan julkaisemisesta? Vai haluatko muuten vain terästää kirjoittamisen taitojasi nimekkäiden ammattilaiskirjailijoiden ohjauksessa? Nyt sinulla on siihen harvinaislaatuinen mahdollisuus!

Oulun kirjailijaseura ry ja Vuolle-opisto toteuttavat toista kertaa yhteistyössä uudenlaisen, yhden lukuvuoden mittaisen koulutuksen tavoitteellisille ja jo edistyneille kirjoittajille. Koulutus on laadukas ja tiivis kirjoittamisen ohjausprosessi, jossa saat jatkuvaa ja monipuolista ohjausta ja palautetta teksteistäsi ammattikirjailijoilta ja kehityt näin kirjoittajana.

Koulutus toteutetaan lähiopetuksena viikonloppuisin, joten voit osallistua joustavasti myös työn ohella paikkakunnasta riippumatta. Aikatauluissa on huomioitu ulkopaikkakuntalaisten vaivaton osallistuminen koulutukseen.

Tule kuulolle etäinfoihin, jossa kerromme koulutuksesta lisää!

Etäinfot

Tervetuloa kuulemaan lisätietoja koulutuksesta sekä esittämään kysymyksiä Teams-etäinfoihin. Paikalla ryhmänohjaaja Katri Rauanjoki.

13.5.2024 klo 17.00 – 18.00

12.8.2024 klo 17.00 – 18.00

Ilmoittautuminen

Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake ja palauttamalla ennakkotehtävät 1.9. mennessä ryhmänohjaajalle.
Ilmoitamme koulutukseen pääsystä viikolla 36.

Ilmoittaudu tästä

Tutustu opintoihin

Koulutus sisältää luentoja, sparraavia alustuksia, työpajatyöskentelyä ja säännöllisiä palautetuokioita. Koulutuksen alussa korostuu ryhmänohjaajan ja vertaismentoreiden antama palaute.

Kenelle?

Koulutus on suunnattu sinulle, jos:

  • kirjoitat säännöllisesti
  • pyrkimyksenäsi on julkaista kirja
  • haluat terästää kirjoittamisen taitojasi nimekkäiden ammattikirjailijoiden ohjauksessa
  • haluat kehittyä kirjoittajana muiden kanssa tavoitteellisesti
Koulutuksen tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on asiantuntijaluentojen, ryhmä- ja yksilömuotoisen työskentelyn, mentoroinnin ja palautteenannon myötä löytää omaa kirjoittajaääntä ja kehittyä kirjoittajana. Pohjoinen kirjoittaja-akatemia antaa valmiuksia oman käsikirjoituksen työstämiseen. Koulutus koostuu luennoista, työpajoista, mentoroinnista sekä yksilöllistä ja yhteisistä palautteista. Koulutuksen ryhmänohjaaja luotsaa jokaista koulutukseen osallistujaa ja on tukena koko koulutuksen ajan.

Opintojen sisältö

Ryhmänohjaajan luennoilla perehdytään mm. kirjoittamisprosessiin, kieleen, juoneen ja rakenteeseen. Kirjailijat tuovat tullessaan omaa erityisosaamistaan ja teemoja. Luentojen aikana tehdään monipuolisesti erilaisia kirjoitusharjoituksia ja edistetään omaan projektia. Koulutuspäiviin sisältyy ryhmänohjaajan antama palaute jokaiselle osallistujalle. Lisäksi jokainen osallistuja saa palautetta toisilta ja toimii itse myös palautteen antajana muille. Koulutuksen aikana jokainen saa henkilökohtaisen palautteen tekstistään myös kustannustoimittajalta.

Esimerkkejä vierailevien kirjailijoiden aiheista vuonna 2024:

  • Minna Rytisalo: Miten kirjani syntyvät?
  • Essi Kummu: Oma kirjoitusprosessi
  • Antti Leikas: Sarjamuotoinen kirjoittaminen ja huumori
Opintojen aikataulu

Opintojen kesto: 14.9.2024 – 18.5.2025.

Lauantaisin klo 11.00 – 15.45 ja sunnuntaisin klo 10.00 – 14.30 (5 oppituntia/päivä)

Opinnot koostuvat yhdeksästä (9) kahden päivän jaksosta. Tapaamiset ovat noin kerran kuukaudessa ja kokoonnumme aina viikonloppuisin (la-su), jolloin voit osallistua joustavasti kauempaakin! Lähiopetusta on kaikkiaan 90 oppituntia.

Kokoontumiset: 14.-15.9.2024, 12.-13.10., 16.-17.11., 14.-15.12., 18.-19.1.2025, 15.-16.2., 15.-16.3, 12.-13.4. ja 17.-18.5.

Pohjoinen kirjoittaja-akatemian ETÄINFOT

Järjestämme ennen hakuajan päättymistä kaksi etäinfo-tilaisuutta (Teams), jossa kerromme lisää koulutuksen sisällöstä ja jossa voit esittää kysymyksiä. Alta löydät linkit infoihin. Tervetuloa kuulolle!

Seuraavat etäinfot:

Tervetuloa kuulemaan lisätietoja koulutuksesta sekä esittämään kysymyksiä Teams-etäinfoihin. Paikalla ryhmänohjaaja Katri Rauanjoki.

13.5.2024 klo 17.00 – 18.00

12.8.2024 klo 17.00 – 18.00

Näin haet koulutukseen

Seuraava hakuaika: 22.4.2024 – 1.9.2024

  1. ”Kirjoittajaminä”, jossa kerrot itsestäsi ja avaat kirjoittajaminääsi sekä tavoitteitasi koulutuksen suhteen. Tekstin laajuus enintään yksi A4.
  2. Tekstinäyte esim. käsikirjoituksestasi, enintään 5 sivua. Tekstin fonttikoko 12 ja riviväli 1,5.
Koulutuksen kustannukset

Hinta: 1470 € (laskutetaan kolmessa erässä)

  • I erä: syyskuu
  • II erä: marraskuu
  • III-erä: tammikuu

Huom! Maksuvälineenä voi hyödyntää liikunta-ja kulttuurietua. Tutustu opiskelijan ohjeisiin!

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Kurssimaksu perustuu ilmoittautumiseen, ei opintosuorituksiin. Koulutuksen voi perua ilman kuluja 14 vrk ennen koulutuksen alkua. Mikäli peruminen tapahtuu alle 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50% kurssimaksusta. Koulutuksen alkamispäivänä ja sen jälkeen tehdyistä perumisista perimme koko maksun. Kurssimaksua ei peritä sellaista lääkärintodistusta vastaan, joka osoittaa ylivoimaisen esteen koulutukseen osallistumiseen. Peru osallistumisesi: opisto@vuolleoulu.fi. Huomaathan, että koulutukseen osallistumatta jättäminen ei ole perumisilmoitus. Maksamattomat kurssimaksut siirtyvät perintään.

Vuolteen opistolla on oikeus peruttaa koulutus, mikäli opiskelijaminimi ei täyty.

Ryhmänohjaaja – Katri Rauanjoki

Koulutuksen ryhmänohjaajana toimii oululainen kirjailija, luovan kirjoittamisen ohjaaja ja lyhytterapeutti Katri Rauanjoki, joka luotsaa ryhmää sen alusta loppuun asti.

Rauanjoki on ohjannut tavoitteellisia kirjoittajaryhmiä Vuolteen ja Ahlmanin opistoilla. Hän on julkaissut neljä romaania, joista uusin, Kesämerkit, sijoittuu Koillis-Lappiin (S&S kustantamo, 2022). Hän on ollut myös mukana tietokirjassa Kotvimisen vallankumous (Karisto, 2018).

Lue artikkeli edellisestä kirjoittaja-akatemiasta!

Katri Rauanjoki

Opintojen aikataulu

14.9.2024 – 18.5.2025

Tutustu mentoreihimme, kirjailijavieraisiin ja kustannustoimittajiin!

Mukana koulutuksessa on lisäksi kirjailija-mentoreita, muita vierailevia kirjailijoita  sekä kustannustoimittajia, jotka kaikki antavat panoksensa opinnoissa. Jokainen osallistuja saa oman kirjailija-mentorin, joka perehtyy käsikirjoitukseen kaksi kertaa ja antaa siitä palautetta. Koulutuksen loppuvaiheessa saat henkilökohtaista palautetta myös kustannustoimittajalta.

Mentorit

 

Minna Rytisalo

Kuva: Laura Malmivaara/ WSOY

Kirjailijavierailun teema: Miten kirjani syntyvät?

Sodankylässä syntyneen ja Kuusamossa asuvan Minna Rytisalon (s. 1974) esikoisteos Lempi (2016) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Se palkittiin Kiitos kirjasta -mitalilla, Botnia-palkinnolla ja kirjabloggaajien myöntämällä Blogistanian Finlandialla.

Lempin käännösoikeudet on myyty viiteen maahan. Rouva C. (2018) lumosi lukijat ja sai Vuoden kirja -palkinnon, Kaarlen palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon. Molemmista romaaneista on tehty näyttämösovituksia.

 

Essi Kummu

Kirjailijavierailun teema: oma kirjoitusprosessi.

Kuva: Maiju Pohjanheimo/ TAMMI

Essi Kummu (s. 1977) on suomalainen prosaisti. Kummu on kirjoittanut useita romaaneja ja lastenkirjoja ja työskennellyt teatterille käsikirjoitettujen esitysten työryhmissä.

Kummu on ollut ehdolla eri kirjallisuuspalkintojen saajaksi niin Suomessa kuin Virossakin, ja hänet on palkittu tyttöjen ja naisten elämää vahvistavasta tuotannosta Vuoden Sara -palkinnolla.

Hänen tuotantoaan on käännetty ruotsiksi, viroksi, saksaksi ja venäjäksi. Kummu on valmistunut filosofian maisteriksi Oulun yliopistosta. Hän on opettanut luovaa kirjoittamista ja käsikirjoittamista sekä taidekoulussa että yliopistotasoisesti yhdentoista vuoden ajan.

Muita mukana olevia vierailevia kirjailijoita

Antti Leikas

Kirjailijavierailun teema: sarjamuotoinen kirjoittaminen ja huumori.

Antti Leikas (s. 1967) on savolaissyntyinen, Oulussa asuva kirjailija, puoliso ja isä. Häneltä on aiemmin ilmestynyt toimistoelämää karnevalisoiva trilogia Melominen (2011), Huopaaminen (2013) ja Soutaminen (2015) sekä tonttuja ja hiukkasfysiikkaa sekoitteleva jännitysromaani Tonttu. Matka pimeyteen (2018).

Leikas on koulutukseltaan matemaatikko (FM), joka on opiskellut myös kirjallisuutta, filosofiaa ja yritysjohtamista. Hänen työuraansa mahtuu teknologiayrityksiä sekä sanoma- ja aikakauslehtiä. Rinnakkaisten universumien olemassaoloon Leikas suhtautuu varovaisen luottavaisesti.

Kuva: Siltala

Kustannustoimittajat

Salla Pulli (Otava)

Kuva: Otava

Olen työskennellyt kirja-alalla toistakymmentä vuotta. Parasta työssäni on se hetki, kun luen hyvän käsikirjoituksen ensimmäisen kerran. Tuntematon maisema avautuu, ja maailma on hetken uusi ja tuore. Etsin kirjoittajia, jotka eivät pelkää, ja heitä jotka kirjoittavat vaikka pelottaa. Kiinnostun, kun teksti sanoittaa tunteita ja ajatuksia, joista ei ole helppo puhua – tai joista ei voi lakata puhumasta. Haluan, että julkaisuohjelmassamme kuuluu jatkossakin nyky-yhteiskunnan moniäänisyys. Kun en ole töissä, luistelen Kallio Rolling Rainbown väreissä ja penkkiurheilen.

Minna Pelkonen (Gummerus)

 

Lisätietoja

Erja Stolt
Koulutusjohtaja
erja.stolt@vuolleoulu.fi
p. 044 786 8897