
Vuolle Setlementin järjestämä Kulttuurikaveri-tempaus toi oululaisia kuntavaaliehdokkaita ja Vuolteen asiakaskuntaan kuuluvia ihmisiä yhteen kiireettömien kohtaamisten äärelle. Tapaamiset vaihtelivat lounashetkistä peli-iltoihin – mutta tärkein anti löytyi keskusteluista, joissa jaettiin kokemuksia arjesta, elämän haasteista ja toiveista Oulun kaupungille.
– Me halusimme kutsua päättäjiä kuulemaan, millaista elämä kaupungissa on – ei yleisellä tasolla, vaan yhden ihmisen näkökulmasta. Kun ihminen kohtaa ihmisen, syntyy ymmärrystä, joka kantaa päätöksenteossa, kuvaa Vuolteen toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen.
Kohtaamiset vaikuttavat – ehdokkaat pohtivat yksinäisyyttä, nuorten hyvinvointia ja kuulluksi tulemista
Kokoomuksen Juha Hänninen tapasi senioriasiakkaan, jonka kanssa keskustelu kulki elämänkokemuksista yksinäisyyden haasteisiin. Hännisen mukaan kohtaaminen vahvisti hänen käsitystään siitä, kuinka tärkeää on pitää huolta niistä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä.
– On hienoa tavata elämänkokemusta omaava ihminen ja kuunnella hänen tarinaansa. Syrjäytyminen ja yksinäisyys ovat isoja ongelmia tässä maassa – me voimme jokainen tehdä osamme. Tämä tempaus ei ollut vain sanoja, vaan tekoja.
Keskustan Pekka Mustakallio vietti illan Vuolteen Poikien Talon ja Ystävyyskeskuksen nuorten kanssa. Hän myös kuuli nuorten yksinäisyyden kokemuksista ja sai vahvistuksen sille, miten tärkeää matalan kynnyksen yhteisöllinen toiminta on.
– Ymmärsin entistä paremmin, kuinka moni nuori kokee yksinäisyyttä. On surullista, että kulttuurimme tuottaa tällä hetkellä entistä enemmän yksinäisyyttä. Vuolteen toiminta teki minuun vaikutuksen – haluan olla tukemassa tätä työtä myös jatkossa.
Vihreiden Susa Vikeväkorva tapasi lounaalla Vuolteen Tyttöjen Talon asiakkaan, jonka kanssa keskusteluissa nousi esiin muun muassa kouluväkivalta, saamenkielinen varhaiskasvatus sekä miten kaupungin toimintaa voisi parantaa lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta.
– Tämä oli todella koskettava ja merkityksellinen kohtaaminen. Puhuttiin paljon siitä, mitä voisimme kehittää ja mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä ihmisille. Olen varma, että palaan tuohon tapaamiseen mielessäni vielä useasti. Tämänkaltaisia kohtaamisia ja keskustelua tarvittaisiin päättäjien ja erilaisten ihmisten kanssa paljon enemmän, koska kuntalaisiahan varten me tätä työtä teemme.
Kohtaamiset jatkuvat – seuraavaksi kulttuurielämyksen jakavat kuntavaaliehdokas Pia Hiltunen (sd.) ja Vuolteen senioriasiakas.
Kohtaamisten merkitys näkyy myös vaalitavoitteissa – Setlementtiliike kutsuu mukaan edistämään osallisuutta ja hyvinvointia
Vuolle on osa valtakunnallista Setlementtiliikettä, joka haluaa muistuttaa vaalien alla siitä, että ihmisten välinen aito vuorovaikutus ja mahdollisuus osallistua omaa arkea koskevaan päätöksentekoon on demokratian kivijalka.
Setlementtiliikkeen vaalitavoitteet kiteytettynä:
1. Jokaisessa kunnassa ja hyvinvointialueella tulee olla turvallisia ja saavutettavia tiloja, joissa ihmiset voivat kohdata ja vaikuttaa. Setlementit tarjoavat yhteisöllisiä tiloja, jotka ehkäisevät syrjäytymistä ja lisäävät hyvinvointia. Näiden tilojen ylläpito vaatii kunnan tukea ja yhteistyötä järjestöjen kanssa.
2. Ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen tuki on osa hyvinvointia. Setlementit tekevät konkreettista työtä nuorten, ikääntyneiden, maahanmuuttajien ja vaikeissa elämäntilanteissa olevien hyväksi. Näiden palveluiden pysyvyys vaatii resursseja ja yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa.
3. Asukkaiden osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia on vahvistettava. Jokaisen tulee voida osallistua yhteisön kehittämiseen ja tulla kuulluksi. Tämä vaatii rakenteita – kuten asukasfoorumeita, osallistavaa budjetointia ja järjestöjen asiantuntemuksen hyödyntämistä.
– Kulttuurikaveri-tempaus osoitti, että ihmisillä on halu tulla kuulluiksi – ja päättäjillä on halu kuulla. Nyt tarvitaan rakenteita, jotka mahdollistavat tämän joka päivä, ei vain vaalien alla, toteaa Kemppainen.
Tutustu Vuolteen ja setlementiliikkeen vaalitavoitteisiin