fbpx

Vuolle opiston Hyvinvointia ja arjen taitoja-koulutus edesauttamaan ukrainalaisten sopeutumista Suomeen


Vuolle Opisto aloittaa 12. huhtikuuta Hyvinvointia ja arjentaitoja- koulutuksen, jonka tavoitteena on helpottaa Ouluun saapuneiden ukrainalaisten integroitumista yhteiskuntaamme, edesauttaa heidän hyvinvointiaan sekä antaa voimavaroja uudessa elämäntilanteessa.

Nyt alkavaan koulutukseen mahtuu mukaan noin 20 henkilöä, mutta toiveena on, että koulutuksia pystyttäisiin järjestämään useampia.

– Olemme tehneet vastaanottokeskuksen kanssa yhteistyötä koulutuksen tiimoilta ja olemme menossa esittelemään toimintaamme sekä koulutuksen sisältöä paikan päälle tulkin avustuksella. Uskoakseni tulijoita olisi niin paljon kuin voimme vain ottaa, koulutuksesta vastaava Mira Talala kertoo.

Koulutus järjestetään Heinäpäässä, uudessa Vuolle-talossa. Kolmena päivänä viikossa järjestettävä koulutus pitää sisällään muun muassa suomen kielen ja kulttuurin sekä suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän opintoja. Lisäksi päiviin kuuluu hyvinvointia tukevia kokonaisuuksia. Koulutus kestää kaksi kuukautta, se on osallistujille maksuton ja ohjelma suunnitellaan lähtökohtaisesti siten, että myös lapset voivat olla mukana.

On tärkeää tarjota opinnoissa myös hyvinvointia tukevia asioita, kuten psyykkistä jaksamista tukevaa liikuntaa, ruoanlaittoa ja leivontaa, kädentaitoja ja taidetta sekä musiikkia. Pidämme myös tärkeänä, että he voivat yhteisöllisyyden kautta tuntea olonsa turvalliseksi uudessa vieraassa maassa. Koulutus tullaan räätälöimään heidän tarpeet huomioiden, Talala kuvailee.

Vuolle Setlementti perustettiin vuonna 1944 nimenomaan helpottamaan ihmisten paluuta takaisin normaaliin elämään toisen maailman sodan jälkeen. Sodan jälkeen oululaiset ihmiset kokivat juurettomuutta, sopeutumisvaikeuksia, lamaantuneisuutta ja haluttomuutta yrittää. Tämä konkretisoitui varsinkin nuorten ihmisten kohdalla, jonka vuoksi ihmisille haluttiin antaa mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja luoda sitä kautta hyvinvointia yhteiskuntaan.

Haluamme tehdä nyt juuri tätä samaa helpottaaksemme ukrainalaisten elämää uudessa ympäristössä ja elämäntilanteessa. Meillä on nykyään myös vankkaa kokemusta monikulttuurisuustyöstä, jota olemme tehneet useita vuosia kantaväestölle tarjottavien palveluidemme lisäksi, toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen toteaa.

Vuolteen, kuten muidenkin suomalaisten setlementtien toiminta on voittoa tavoittelematonta. Vuolteen toiminta pitää sisällään monipuolisia sosiaali-, hyvinvointi- sekä opistopalveluita. Mukana toiminnassa on vuosittain noin 10 000 oululaista.

Lisätietoja ja mahdolliset koulutustiedustelut:                                     

Mira Talala
koulutuksesta vastaava
Vuolle Opisto
p. 044 786 1602
mira.talala@vuolleoulu.fi

Jussi Kemppainen
Toiminnanjohtaja
Vuolle Setlementti ry
p. 040 527 2898
jussi.kemppainen@vuolleoulu.fi