fbpx

Petteri Orpo vieraili Vuolle Setlementillä


Vuolle Setlementti luovutti kannanotot Petteri Orpolle

Valtiovarainministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valitsi Oulun vierailukohteekseen Vuolle Setlementin. Ministeri Orpo halusi tällä kertaa päästä näkemään pankkimaailman sijaan ihmisläheistä työtä.

– Kolmas sektori tekee kovia asioita pehmeällä tavalla. Te teette todella arvokasta työtä, ministeri Orpo kiitteli.

Vuolle Setlementti luovutti valtiovarainministeriöön kannanotot radikalisoitumista ennaltaehkäisevän työn sekä seksuaaliväkivaltatyön pysyvän rahoituksen takaamiseksi.

– Olemme otettuja tästä vierailusta, joka ajoittuukin ajankohtaisiin teemoihin. Julkisuudessa on keskusteltu radikalisoitumisesta ja nuorten kohtaamasta seksuaalisesta väkivallasta. Väkivaltaa ja vahingollista ääriajattelua tulee ennaltaehkäistä, ja uhreja auttaa pitkäjänteisesti ja pysyvästi, eikä vain lyhyiden hankkeiden avulla, kertoi Vuolle Setlementin toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen.

Radikalisoitumista ehkäistään tällä hetkellä määräaikaisella rahoituksella, ja nuorille seksuaaliväkivallan uhreille tarjotaan apua ensi vuonna päättyvän Otava-hankkeen avulla.

 

Radikalisoitumista ehkäisevän työn jatkuvuus on taattava

Vuolle Setlementin Radinet-hanke on valtakunnallinen palvelu ja osa Vuolteen väkivaltatyötä. Radinet tarjoaa apua ihmisille, jotka haluavat irtaantua väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta. Radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn tarve on tunnistettu Suomessa selkeämmin vuosi sitten tapahtuneen Turun puukotustapauksen jälkeen. Vuolle Setlementin Radinet-hankkeen asiakasmäärä on lisääntynyt, ja hanke on saanut lisää työntekijöitä määräajaksi.

– Hienoa nähdä, että täällä tehdään sitä työtä, jota sisäministeriössä aikanaan valmisteltiin, ministeri Orpo kommentoi viitaten Radinetiin ja sisäministerin työhönsä vuosina 2015–2016.

 

Seksuaaliväkivallan uhreja on autettava pysyvästi

Vuolle Setlementin nuorisotyön tavoitteena on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen. Erityistason sosiaalinen nuorisotyö Vuolteen Tyttöjen ja Poikien Taloilla on sukupuolisensitiivistä ja sisältää myös seksuaaliväkivaltatyön osa-alueen.

Seksuaaliväkivallan uhrit saavat Suomessa huonosti apua. Vuolteen Tyttöjen Talo on toteuttanut kuluneen vuoden aikana avoimen kyselyn Pohjois-Pohjanmaan alueella asuvien 13–29-vuotiaiden nuorten kokemasta seksuaalisesta väkivallasta. Kyselyyn vastanneista 598 nuoresta 400 oli kokenut seksuaalista väkivaltaa.

Oikeusministeriön rahoittama Otava-hanke (2017–2019) tarjoaa vakauttavaa apua 13–29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Tyttöjen Talolla toteutettavassa hankkeessa tuetaan erityisesti seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kohdanneita uhreja ja heidän omaisiaan.

 

Vuolle Setlementti on voittoa tavoittelematon, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys, joka toteuttaa hyvinvointi- ja koulutuspalveluja opiston, monimuotoisen asiantuntijatyön sekä nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteen avulla. Vuolteella on pitkäaikainen kokemus nuoriso-, seniori-, monikulttuurisuus- ja yhteisötyön sekä kansalaistoiminnan lisäksi sovittelutoiminnan, rikosuhripäivystyksen ja väkivaltatyön toteuttamisesta.