fbpx

Opiskelijalle


Katso alapuolelta ohjeet opiskelijalle ilmoittautumiseen ja kurssimaksujen maksamiseen.


Kansalaisopiston kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon kurssikohtaisesti annettuun päivämäärään mennessä. Ilmoittautuminen:

 1. Internetissä osoitteessa www.vuolleoulu.fi/kurssit: kurssimaksu maksetaan välittömästi netti-ilmoittautumisen yhteydessä omassa verkkopankissa. HUOM! Smartum- ja ePassi verkkomaksaminen on myös mahdollista.
 2. Henkilökohtaisesti käymällä opintotoimistossa: kurssimaksu suoritetaan käynnin yhteydessä. Suosittelemme korttimaksua.
 3. Soittamalla opintotoimistoon puh. 08 555 4060: kurssimaksu maksetaan välittömästi ilmoittautumisen yhteydessä saatavien ohjeiden.

Ilmoittautuminen kurssille on sitova ja edellyttää kurssimaksun maksamista. Emme huomioi ilman kurssimaksusuoritusta tehtyjä ilmoittautumisia. Opiskelijat otetaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssimaksut vaihtelevat kurssin pituuden ja järjestämiskustannusten mukaan. Maksuun ei sisälly oppikirjaa tai muuta erikseen hankittavaa oppimateriaalia. Poissaoloja kursseilta ei voida hyvittää.

Jos kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varasijalle. Varasijalle ilmoittautuminen kannattaa, sillä perustamme myös mahdollisuuksien mukaan uusia ryhmiä. Varasijalle ilmoittauduttaessa kurssimaksua ei makseta heti, vaan vasta opiskelupaikan varmistuttua.

Epäselvissä tilanteissa (esim. maksutapahtuman keskeytyminen, ilmoittautumisen peruuttaminen), ota yhteys opintotoimistoon p. 08 555 4060.

Kurssille osallistujille emme lähetä erillistä vahvistusta kurssin alkamisesta vaan olet tervetullut kurssille ilmoittauduttuasi. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu, kurssijärjestelyissä tapahtuu muutoksia tai olet saanut opiskelijapaikan varasijalta.

Kurssi järjestetään, jos sille on ilmoittautunut riittävästi osallistujia viimeiseen ilmoittautumispäivämäärään mennessä. Muista siis ilmoittautua ajoissa. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeenkin kursseilla voi olla tilaa. Kannattaa kokeilla verkkoilmoittautumista tai kysyä opintotoimistosta lisätietoja.

Kansalaisopiston syys- ja kevätlukukaudet kestävät 12–15 viikkoa/lukukausi. Ryhmät eivät kokoonnu koululaisten syys- ja talvilomaviikolla (vko 43 ja 10), arkipyhinä, kiirastorstaina tai vappuaattona.

Kesäkurssit aloitamme heti varsinaisen kevätlukukauden loputtua, usein jo huhtikuun viimeisellä viikolla. Touko- ja kesäkuussa järjestämme lyhytkursseja ja intensiivikursseja.

 • Oppitunnin pituus kursseillamme on 45 minuuttia.
 • Kansalaisopistomme toiminta on suunnattu pääosin 16 vuotta täyttäneille. Kurssiesittelyssä on erillinen maininta, mikäli kurssi on suunnattu lapsille ja nuorille.
 • Eri toimipisteissä on vaihtelevat ovien lukituskäytänteet: saavuthan ajoissa paikalle, jotta pääset sisälle opetustiloihin.
 • Erilaisista syistä perutut kokoontumiskerrat pyritään aina korvaamaan. Mikäli korvauskerran järjestäminen ulkopuolisissa tiloissa (esim. liikunta) on mahdotonta, voi yksi kokoontumiskerta/lukukausi jäädä pitämättä ilman hyvitystä.

Ryhmäkoko ja kurssin kesto
Opintoryhmien minimikoko on yleensä 10, mutta määrä voi vaihdella ainealueesta ja kurssimuodosta riippuen. Ryhmän toiminnan edellytyksenä pidämme jokaisella kokoontumiskerralla vähintään 7 henkilön läsnäoloa. Kaikille kursseille on määritelty kurssikohtainen alkamis- ja päättymispäivä sekä opetustuntien määrä.

Vakuutukset
Opiskelijoita ei ole vakuutettu opiston puolesta. Opisto ei myöskään vastaa opiston tai muissa opiston käytössä olevissa tiloissa säilytettävistä opiskelijoiden keskeneräisistä tai valmiista töistä eikä työvälineistä.

Kurssitarvikkeet
Oppikirjat ja muun opiskelussa tarvittavan materiaalin opiskelijat kustantavat itse, jos kurssin esittelyssä ei ole toisin mainittu.

Kurssitodistukset
Säännöllisesti (läsnä 3/4 oppitunneista) kurssilla mukana olleet saavat pyynnöstä todistuksen. Todistuspyyntö tulee esittää opettajalle vähintään viimeistä edellisellä kokoontumiskerralla. Kurssitodistus kuluvan työvuoden ajalta on maksuton. Aiempien opintojen todistuksesta perimme 7 € ja yli kymmenen vuotta vanhempien todistuksesta 20 €. Todistukset noudetaan opintotoimistosta.

 1. Jos kurssi ei pääse alkamaan, palautamme kurssimaksun kokonaisuudessaan.
 2. Jos opiskelija on lunastanut paikan kurssille, eikä pääse osallistumaan, hänen tulee ilmoittaa siitä opintotoimistoon ennen kurssin alkua. Peruutuksia ei voi tehdä netin kautta.
 3. Opiskelijan peruuttaessa ilmoittautumisensa kurssimaksu palautetaan seuraaviin perustein:
  – kurssin alkuun on aikaa enemmän kuin viikko: maksu palautetaan, mutta siitä peritään toimistokuluina 20 % (enintään 10 €).
  – jos peruuttaminen tapahtuu viimeisellä viikolla ennen kurssin alkua, kurssimaksusta pidätetään ensin toimistomaksu 10 € ja loppuosasta palautetaan 50 %.
  – kurssin alkamispäivänä tai sen jälkeen tapahtuneen peruuttamisen vuoksi kurssimaksua ei palauteta.

Jos ilmoittaudut netissä, maksa kurssimaksu kokonaisuudessaan ja hae alennus opintotoimistosta viimeistään kurssin aikana. Voit myös ilmoittautua opintotoimistossa, jolloin saat alennuksen välittömästi esittämällä alennukseen oikeuttavan todistuksen.

Alennusta voi saada:

 • Työttömät työnhakijat
  Tuemme työttömien osallistumista -50% alennuksella yhden itse valitun kurssin kurssimaksusta syyslukukauden 2022 aikana (ei koske yksilöopetusta, liikunnan SYM-maksua ja laskutettavia kursseja). Esitä todiste työttömyydestä (koodi 02=työtön tai 03=lomautettu) opintotoimistossa ilmoittautumisen ja kurssimaksun maksamisen yhteydessä. Opetushallituksen myöntämää opintoseteliavustusta työttömien alennuksiin on käytössä rajallinen määrä, ja alennusta annetaan siinä järjestyksessä, kun sitä opintotoimistosta haetaan. Alennus on henkilökohtainen, eikä sitä anneta takautuvasti kurssin jälkeen.
 • Eläkeläiset
  Eläkkeellä olevien on mahdollista saada alennusta erikseen määritellyistä kurssimaksuista. Mahdollisuus alennukseen on mainittu kurssitekstissä. Alennus on Opetushallituksen myöntämää opintoseteliavustusta.
 • Vuolle Setlementti ry:n  jäsenyritysten ja -yhteisöjen henkilöstö
  Jäsenalennus on 3 € yhdestä kurssimaksusta lukukauden aikana. Todista jäsenyytesi esittämällä yrityksen henkilöstökortti opintotoimistossa. Alennus on henkilökohtainen.

Smartum-saldo, ePassi, Edenred liikunta- ja kulttuurietu, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli, Tyky-kuntoseteli, Edenred ja Eazybreak käyvät maksuvälineinä verohallinnon ohjeen mukaisesti liikunta-, tanssi-, taito- ja taideaineiden, musiikin ja kielten kursseilla. Smartum Saldo ja ePassi käyvät verkkomaksuvälineenä myös netti-ilmoittautumisen yhteydessä, jolloin kirjaudutaan ko. palveluihin. Huom! ePassi -painike ilmaantuu näkyviin verkkomaksussa siinä tapauksessa, että ostoskoriin on valittu ainoastaan liikunnan kursseja. Edut ovat henkilökohtaisia. Jos haluat hyödyntää Smartum-/Tyky-seteleitä, Edenred mobiili-/korttimaksuja tai Eazybreak mobiilimaksuja kurssimaksussa, ilmoittaudu ja suorita maksu opintotoimistossa. Liikunta- ja kulttuuriseteleillä voi maksaa opetuksen osuuden, niitä ei palauteta tai vaihdeta rahaksi. Edellä mainituilla maksuvälineillä maksettua kurssimaksua ei voida palauttaa, jos kurssin peruuttaminen johtuu asiakkaasta. Opiston peruessa kurssin, opiskelija voi siirtää maksun johonkin vastaavaan kurssiin. ePassilla maksettu kurssimaksu voidaan palauttaa saman kalenterivuoden aikana epassitilille.

 

Katso opintotoimiston aukioloajat

Poikkeuksista ilmoitamme mm. opiston Facebookissa.

puh. 08 555 4060, opisto@vuolleoulu.fi

Ylivoimainen este (force majeure) tarkoittaa sellaista osapuolelle ilmaantunutta yllättävää ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa, joka estää sopimuksenmukaisen suorituksen tekemisen. Ylivoimainen este on aina sen kohdanneelle sellainen tapahtuma, johon ei voi valmistautua. Ylivoimainen este voi olla esimerkiksi sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys. 

Koronatilanne voi aiheuttaa edellä kuvatun kaltaisen force majeure -tilanteen. Koronapandemian aikana Vuolteen opisto noudattaa terveysviranomaisten sekä AVI:n ohjeistuksia lähiopetuksen järjestämisessä. Mikäli lähiopetuksen toteuttamiseen tulee rajoituksia viranomaistaholta, voidaan opetus siirtää etäopetukseksi.  Mikäli kurssi jatkuu etäopetuksena, ei kurssimaksun palautuksille ole perusteita.

Mikäli kurssia ei ole mahdollista toteuttaa etäopetuksena, opiskelija voi hakea palautusta kurssimaksusta, jos koronatilanteen vuoksi kurssin tunneista jäi pitämättä puolet tai enemmän. Palautuksen suuruus on 50 % maksetusta kurssimaksusta. Minimipalautus on 30 €/ kurssi. Yksilöopetuksesta palautamme pitämättä jääneiden tuntien kurssimaksuosuuden kokonaisuudessaan. Järjestettävään etäopetukseen osallistumatta jättäminen ei ole peruste kurssimaksun palautukselle. 

Kurssimaksun palautusta varten opiskelijan on oltava yhteydessä opintotoimistoon ja toimitettava tarvittavat pankkiyhteystiedot palautusta varten. 

Kansalaisopistotoimintaan osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen, ja osallistujat määrittävät osallistumisensa omista lähtökohdistaan. Kurssille osallistujan tulee itse arvioida mahdollinen riskiryhmään kuulumisensa ja rajoittaa osallistumistaan sen mukaan. 

Monia asiakkaitamme saattaa ymmärrettävästi arveluttaa kursseille ilmoittautuminen vallitsevan tilanteen vuoksi. Haluamme korostaa, että seuraamme ja noudatamme kaikessa toiminnassamme viranomaisten antamia ohjeita. Olemme huomioineet monella tapaa poikkeusajan suosituksia, jotta harrastaminen Vuolteen Opistolla olisi kaikille mahdollisimman turvallista.

Lue lisää toimenpiteistämme

Opiston kansalaisopistotoiminnan henkilörekisterin ylläpito perustuu käytössä olevaan HelleWi-ohjelmaan ja rekisteriseloste pohjautuu tämän ohjelman tietojärjestelmäselosteeseen /25.1.2008

Tietojärjestelmän nimi on HelleWi ja se on Internetissä toimiva vuokrasovellus.

Tietojärjestelmän vastuutaho
Kansalaisopistossa vastuuhenkilöinä opintoihin ja asiakkuuksiin liittyvissä asioissa koulutusjohtaja Erja Stolt, talouteen liittyvissä asioissa toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen ja tietoliikenteeseen liittyvissä asioissa IT-päällikkö Juha Vuorma.

Tietojärjestelmän vastuuyksikkö ja vastuuhenkilö
Tietojärjestelmän teknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Mäntsälän ATK-palvelu Oy. Järjestelmän tiedoista vastaa kohdassa 2 mainittu vuokraaja tallennuksen ja ylläpidon osalta. Varmistuksista vastaa Online Solutions, jonka palvelimella ohjelmat ja tiedot ovat.

Tietojärjestelmän käyttötarkoitus
HelleWi-järjestelmä on kansalais- ja työväenopistojen käyttöön räätälöity kurssihallinto-ohjelma, jolla hoidetaan opiston kurssihallinto opetussuunnitelmasta toimintakertomukseen. Kurssien hallinnan ohella järjestelmä tuottaa opettajille työsopimukset ja työtodistukset sekä opiskelijoille laskut kurssimaksuista.

Tietolähteet
Tietolähteenä ovat opiston toimistohenkilökunta, koulutusjohtaja ja opettajat sekä opiskelijat. Kurssitiedot ovat HelleWissä lukuvuodesta 2007–2008 alkaen. Opettajien ja opiskelijoiden henkilötiedot ovat lukuvuodesta 2005–2006 lähtien. Vanhemmat tiedot Työasema – HelleWillä, josta tiedot on kovertoitu.

Tietojen päivitystiheys
Kurssit suunnitellaan järjestelmään lukukauden alussa ja niitä päivitetään jatkuvasti lukuvuoden aikana. Opettajien ja opiskelijoiden henkilötietoja päivitetään tarvittaessa lukukausien aikana ja opettajille ja opiskelijoille lisätään kurssitietoja joka lukukausi heidän oman toimintansa/valintansa mukaan.

Tietojen julkisuus/ salassa pidettävyys
Järjestelmään sisältyy sekä salassa pidettävää, harkinnanvaraisesti julkista tietoa että julkista tietoa. Järjestelmään kuuluu kaksi henkilörekisteriä:

Henkilörekisteri/opettajat
Opettajarekisterissä on tallennettuna henkilön nimi, osoite, henkilötunnus, ammatti, oppiarvo, kielitunnus, puhelinnumerot, sähköpostiosoite, palkkioryhmä ja opettajan kurssitiedot. Opettajatietoja käytetään työsopimuksiin, työtodistuksiin, palkan maksuun, palkkatodistuksiin, kurssipäiväkirjoihin, postitukseen (osoitetarroihin), osoite- ja puhelinluetteloihin, tilastointiin.

Henkilörekisteri/opiskelijat
Opiskelijarekisterissä on tallennettuna henkilön nimi, osoite, henkilötunnus, puhelintiedot, sähköpostiosoite, kotiosasto (asuinkunta), sukupuoli, kielitunnus, koulutustausta, pääasiallinen toiminta, opiskelijan kurssitiedot. Opiskelijatietoja käytetään opiskelijaluetteloihin, kurssipäiväkirjoihin, kurssitodistuksiin, luvanvaraisesti opiston ja sen ylläpitäjän tiedottamistarpeisiin (osoitteet, sähköpostiosoitteet ja gsm-numerot), kurssimaksujen ja palautteen keräämiseen sekä tilastointiin. Salassa pidettävät tiedot erotetaan julkisista tiedoista käyttöoikeuksien avulla, jolloin salassa pidettävät tiedot näkyvät vain tietyille käyttäjille.

Opettajien palkkatiedot ja opiskelijoiden kurssimaksutiedot ovat vain toimistohenkilökunnan ja koulutusjohtajan käytössä hallinnon käyttäjätunnuksilla ja vastuuopettajalla hänen omilla tunnuksillaan. Opetuksesta vastaavien henkilöiden käytössä ovat tiedot hänen omista kursseistaan, kurssien osallistujaluettelot (ilman henkilötunnuksia) sekä tieto kurssimaksutilanteesta omien kurssien osalta.

Julkiset tiedot
a) Yleinen tiedottaminen: HelleWiin tallennetuista tiedoista ovat julkisia ne tiedot, jotka julkaistaan kurssiesitteessä/opiston kotisivulla. Esitteessä on tiedot mm. kurssin sisällöstä, pitopaikasta, ajankohdasta, tuntimääristä ja kurssin opettajasta. Opettajista esitteeseen tulostuu vain nimi ja tarvittaessa titteli.

b) Opiskelijalle luovutettavat opettajan yhteystiedot: Opiskelijan kysyessä opettajan yhteystietoja (puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite) luovutetaan ne opiskelijalle, mikäli opettaja ei ole kieltänyt tietojen luovuttamista henkilötietolomakkeessaan tai työsopimuksessaan (`tietojen luovutuskielto`). Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille.

c) Opiskelijoista mitkään tiedot eivät ole julkisia. Tilastokeskukselle menee opiskelijoista ja kursseista lukumäärätietoja kerran vuodessa.

Salassa pidettävät tiedot
Salassa pidettäviä tai luottamuksellisia ovat kaikki henkilötiedot ja niihin liitetyt kurssitiedot sekä opettajarekisterissä että opiskelijarekisterissä. Tietoja ei luovuteta ulkopuoliselle taholle. Opettajan yhteystiedoista ks. kohta Julkiset tiedot b).

Rekisteröidyn oikeudet
Rekisteröidyllä henkilöllä on oikeus tarkistaa häntä itseään koskevat tiedot tietokannasta esittämällä tarkistuspyyntö koulutusjohtajalle. Järjestelmään ei sisälly tietoja, joiden osalta tarkistusoikeutta ei voisi toteuttaa. Henkilörekisteriseloste on nähtävissä Oulun kansalaisopiston www-sivuilla ja opiston opintotoimistossa.
28.11.2013/LH, JK