fbpx

Historia


Yli 70 vuotta pohjois-suomalaista hyvinvointityötä

Vuolle Setlementti ry luotiin 1944 hoitamaan niitä haavoja, jotka toinen maailmansota oli kansaamme jättänyt. Edistykselliset yritysjohtajat halusivat tarjota tavalliselle kansalle mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja luoda sitä kautta hyvinvointia yhteiskuntaan, näin syntyi Vuolle. Ensimmäisen toimintavuoden aikana viriteltiin sekä hyvinvointi- ja yhteisötyötä että opistotoiminnan alkusäveliä.Alkuajan setlementissä järjestettiin erilaisia hengellisiä tilaisuuksia, koulutettiin pyhäkouluopettajia ja pidettiin pyhäkouluja lapsille. Kansalaisopiston kurssit olivat aluksi pitkiä ja kestivät tavallisesti yhdestä kolmeen vuotta. Kielet ovat olleet ensimmäisten vuosikymmenten ajan kansalaisopiston eniten opiskeltu aine, mutta myös ammattiin valmistavat kaupalliset aineet olivat suosittuja. Pohjola-opisto eli nykyinen Vuolle-opisto aloitti toimintansa vuonna 1996 osana setlementtiä.

Vuosikymmenien kuluessa myös hyvinvointi- ja yhteisötyön toiminnot ovat kehittyneet nuorisotyön, monikulttuurisen työn ja senioritoiminnan osalta valtavasti. Esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutumista edistävää työtä tekevä Ystävyys talon toiminta täytti alkuvuodesta 2015 jo 15-vuotta.Toiminta-alue on myös laajentunut maantieteellisesti ja esimerkiksi Vuolteeseen kuuluva, Pudasjärvellä sijaitseva Pikku-Syöte  – nuorisokeskus aloitti toimintansa vuonna 1992.

Historiansa aikana yhdistys on toiminut useamman nimen voimin. Nykyinen nimi; Vuolle Setlementti on saanut juurensa Merikosken ja sen ympärillä tapahtuneen setlementti toiminnan kautta.

1944-1946
OULUN TEOLLISUUSLAITOSTEN SEURAKUNTAHUOLTO

1946-1957
OULUN KANSALAISOPISTON KANNATUSYHDISTYS RY

1957-1983
MERIKOSKEN TYÖKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS RY

1983-2003
OULUN SETLEMENTTI RY

2003-2014
OULUN SEUDUN SETLEMENTTI RY

2014 ->
VUOLLE SETLEMENTTI RY

Vuolle Setlementti ry toimii jatkossakin Hyvinvointi- ja yhteisötyön, Vuolle-opiston ja Pikku-Syötteen palvelujen kautta lähellä ihmistä sitoutuen parantamaan alueen hyvinvointia.