Harmonikkanäyttelyssä satavuotiaita soittimia


Jukka (vas.) ja Pentti Koivukangas (kesk.) soittivat yhdessä Pertti Haipolan (oik.) kanssa näyttelyn haitareita. Pertillä oli soitettavana näyttelyn vanhin haitari.

Vuolle Setlementillä on ollut syyslomaviikon ajan harmonikkanäyttely oululaisen Pentti Koivukankaan yksityisestä harmonikkakokoelmasta. Yhteistyössä Vuolle Setlementin Senioritoiminnan Helmit ja Heikit -yksinäisyydelle kyytiä! -hankkeen kanssa koottu näyttely oli  Koivukankaalle jo kuudes.

Mukana näyttelyssä oli jopa satavuotias Viipurissa valmistettu harmonikka. Suomalaisten soittimien lisäksi näyttelyssä oli mm. saksalainen, venäläinen ja ranskalainen harmonikka. Italialainen Serenelli oli näyttelyn helmiä ja harvinaisuuksia. Mukana oli myös muita erikoisuuksia, kuten pianoharmonikka.

 

Soitinkokoelmassa 160 harmonikkaa

Jokaisella näyttelyn soittimella on erilaisia ominaisuuksia. Koivukangas esitteli mielellään harmonikkoja ja kertoi, että ruotsalaisella America-nimisellä 5-rivisellä harmonikalla on sisällään suomalainen järjestelmä. Asia paljastui, kun Koivukangas tutki soittimen. Hän onkin tutustunut moniin soittimiin myös sisäpuolelta, ja on kunnostanutkin niitä jonkin verran.

Suinkaan koko kokoelmaansa Koivukangas ei ollut tuonut Vuolteelle näyttelyyn, sillä kaikkiaan soittimia on kertynyt 160. Kokoelmastaan hän oli tuonut näyttelyyn 22 harmonikkaa. Hän kertoi keräilevänsä soittimia sekä kirpputoreilta, että saavansa niitä lahjoituksina tutuilta soittajilta, jotka haluavat rakkaille soittimilleen arvoisensa kodin. Osalla kokoelman harmonikoista onkin ennen kaikkea tunnearvoa.

– Joillekin soittimille ei pysty arvoa sanomaankaan, hän kuvaili.

Haitarinäyttelyn vanhimmat soittimet olivat suomalaisia.

Satavuotiaskin soitin soi edelleen

Näyttelyn avajaisissa kuultiin vanhojen harmonikkojen soittoa, kun kolme taitavaa musikanttia alkoi näppäillä vanhoja haitareita, ja pian näyttelytila tulvi musiikkia. Pentin veli Jukka Koivukangas, Pentti itse sekä näyttelyn avajaisiin tullut Pertti Haipola virittivät upeat sävelet ilmoille.

Satavuotias suomalaisvalmisteinen harmonikkakin soi vielä komeasti, kun harmonikkataituri Pertti Haipola pääsi vauhtiin. Sointi oli erilainen kuin uudemmissa, miehet tuumivat.

Pentti kertoi, että hän soittaa sekä korvakuulolta, että nuoteista. Miehen ensimmäinen harmonikka oli velipojalta Jukalta saatu. Tutuksi ovat käyneet myös toiset soittajat, joskin harmonikan taitajat ovat vähentyneet vuosien mittaan.

– Ennen oli soittajaporukoita enemmän. Harmonikka ei enää tunnu kiinnostavan nuorempia soittajia, miehet harmittelivat.

 

Vaativat kappaleet mieluisia

– Mieluiten olen soittanut yhteen aikaan tangoja ja vanhoja valsseja. Esimerkiksi Pietro Frosinin Ilta Välimerellä on mieluisa soittaa, Koivukangas pohdiskeli.

­Myös harmonikkamestari Onni Laihasen Rantakoivun alla ja Iltatähti ovat miehen repertuaarissa.

Vaimonsa Railin omaishoitajana oleva Koivukangas pyrkii soittamaan, kun saa hetken vapaata arkeensa. Vaikka Koivukangas ehtii soittamaan nykyään harvemmin, alkuun päästyään sormet juoksevat edelleen nopsasti haitarin näppäimillä.

– On hienoa, että näyttely on tavoittanut myös ihan uusia kävijöitä, totesi Koivukangas ilahtuneena.

Pentti Koivukankaan italialainen Serenelli on harvinainen haitari.

 

Näyttelyn järjestäjänä oli Vuolle Setlementin Senioritoiminnan Helmit ja Heikit -yksinäisyydelle kyytiä! –hanke, jossa etsitään yhdessä kotona asuvan ikääntyvän kanssa arkeen tekemistä ja virikettä. Ikääntyville kohdennettu toiminta on maksutonta.