Turvapaikanhakijoiden ja kantasuomalaisten yhteinen taidonnäyte


Vuolle Setlementti tarjoaa turvapaikanhakijoille mahdollisuuden käyttää omaa ammattitaitoaan ja tehdä töitä. Turvapaikanhakijoina maahan saapuneet tekevät Vuolteen tiloissa käsityönä longboardeja suomalaisesta puusta, suomalaisella designilla.

Longboard eli mäkirullalauta on rullalauta, jossa on tavallista rullalautaa pidempi dekki. Tämä käsityötuote on syntynyt Vuolteen puutyöpajassa ja on jo herättänyt maanlaajuista huomiota. Ympäri Suomen on saatu yhteydenottoja, joissa ollaan kiinnostuneita Jalla Board –nimellä kulkevasta tuotteesta ja halukkaita tilaamaan ”lonkkareita” (@jalla_board). Toivon mukaan toiminnasta saataisiin pysyvämpää ja työllistettyä sekä kantasuomalaisia että turvapaikanhakijoita tai maahanmuuttajia myös jatkossa.

Toiminnan taustalla on ESIKOTO-hanke, jossa luodaan yhdessä esikotouttamisen ja -kotoutumisen hyvä malli ja tarjotaan turvapaikanhakijoille mahdollisuus aktiiviseen osallisuuteen. Hankkeessa tuotetaan ja kehitetään vastaanottokeskuksissa asuville, työluvan saaneille turvapaikanhakijoille mielekästä toimintaa, joka edistää yhteisöön kiinnittymistä. Vuolle Setlementti on yksi hankkeen toteuttajista.

Yle uutisoi tällä viikolla aiheesta Pohjois-Suomen uutisissa ja verkossa.