Suomen Setlementtiliitto 100 vuotta – Vuolle Setlementti edistää hyvinvointia Oulussa


Satavuotias Suomi on teknologiakeskeinen ja kahtiajakautunut hyvinvoiviin sekä osattomiin. Arvomme ovat koventuneet. Puhutaan heikommasta aineksesta, halveksutaan syrjäytyneitä ja huudellaan omista kuplista. 100-vuotias Suomen Setlementtiliitto haluaa rakentaa luottamusta. Setlementti luottaa ihmiseen, kulkee rinnalla ja haluaa puhkaista jokaisen kuplan. Setlementtityötä todellakin tarvitaan tässä ajassa.

Suomalainen setlementtitoiminta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Setlementtiliiton 100-vuotisjuhla järjestetään 8.6.2018 Kansainvälisen Setlementtiliiton, IFS:n, konferenssissa, jonka pääteema on Democracy – Is It Threatened? Jäseniä IFS:ssä on 1300, ja Suomi on sen puheenjohtajamaa 2017–2020.

Paikallista setlementtityötä Pohjois-Pohjanmaan alueella toteuttaa Vuolle Setlementti, jonka toimintaan kuuluvat opistopalvelut, hyvinvointipalvelut sekä nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syöte.

– Liikkeen erityisyys on sen vahva paikallisuus. Paikallisista tarpeista kehittyneet setlementit ovat hyvinkin erilaisia keskenään. Vuolle on yksi suurimmista ja laaja-alaisimmista maassamme, kertoo Vuolle Setlementin toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen.

Juhlavuoden kunniaksi Vuolle Setlementti julkaisee kuukausittain eri toiminnoistaan yhden kasvutarinan asiakkaan, vapaaehtoisen tai työntekijän näkökulmasta.

Toukokuun kasvutarina kertoo Vuolle Setlementin Radinetin asiakkaana käyneen Esa Holapan kokemuksista. Vihan ja väkivaltaisen ääriajattelun kierteestä irrottautunut Holappa on muuttanut elämänsä täysin. Aiemmin äärioikeistolaisena ja Suomen vastarintaliikkeen johtajana toiminut mies elää nykyisin tasapainoisempaa elämää kiinalaisen vaimonsa kanssa ja auttaa maahanmuuttajia sekä turvapaikanhakijoita Vuolle Setlementin asumis- ja ohjauspalveluissa.

– Väkivaltainen ääriajattelu on raskasta ja kuormittavaa, ja lopulta siihen havahtuu, Holappa kuvailee.

Vuolle Setlementin Radinet tarjoaa puolueetonta ja luottamuksellista tukea yksilön halutessa irtaantua väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta. Palvelu perustuu vapaaehtoisuuteen ja on asiakkaalle maksutonta. Vuolteen ja Radinetin periaatteisiin kuuluu, että ihmistä kunnioittava kohtaaminen, kuulluksi tuleminen sekä myönteiset kokemukset osallisuudesta edistävät hyvinvointia ja rakentavat siten osaltaan turvallisempaa ja yhteiskuntaa. Radinet tekee valtakunnallista pioneerityötä ainoana palveluna Suomessa. Toimipisteet sijaitsevat Oulussa ja Helsingissä.

Vuolle Setlementti on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joka toteuttaa hyvinvointi- ja koulutuspalveluja opiston, monimuotoisen asiantuntijatyön sekä nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteen avulla. Vuolteella on pitkäaikainen kokemus nuoriso-, seniori-, monikulttuurisuus- ja yhteisötyön sekä kansalaistoiminnan lisäksi sovittelutoiminnan, rikosuhripäivystyksen ja väkivaltatyön toteuttamisesta. www.vuolleoulu.fi

 

Valtakunnallista setlementtityötä 50 paikkakunnalla

Setlementtiliikkeestä on 100-vuotisen historiansa aikana kasvanut yksi maamme merkittävimmistä valtakunnallisista sivistys- ja sosiaalityön tekijöistä, jonka vaikutus tuntuu monella elämän alueella lapsuudesta vanhuuteen.

Setlementtiliikkeen Suomessa muodostavat vuonna 1918 perustettu Suomen Setlementtiliitto ja 45 paikallista, itsenäisesti toimivaa jäsenyhdistystä eri puolilla maata. Setlementeissä on yhteensä noin 5000 työntekijää. Lisäksi mukana on tuhansia eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia vapaaehtoisia.

Valtakunnallisessa Setlementtiliiton kampanjassa äänen saavat arjen selviytyjät, jotka eivät suostu asettumaan mihinkään lokeroon. Kampanja nostaa esille eri ikäisiä ihmisiä, jotka ovat saaneet apua ja uuden käänteen elämäänsä työmme kautta. Heidän tarinansa ovat tärkeää vertaistukea muille samassa tilanteessa oleville.

Yhdeksään selviytymistarinaan voi tutustua osoitteessa www.setlementti.fi/suomenmestarit. Ne ovat pisara niistä tarinoista, joita 100-vuotisen historiamme aikana on kerrottu.

Suomen Setlementtiliiton toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä voittoa tavoittelematonta. Palvelutarjonta kattaa lapsi- ja nuorisotyön, seniori- ja vanhustyön, monikulttuurisuus-, trauma- ja kriisityön, sovittelutoiminnan ja väkivaltatyön sekä opinto-, kulttuuri- ja kansalaistoiminnan. Suomessa on Euroopan laajin yksityinen kansalaisopistoverkosto: 16 kansalaisopistoa ja 2 kansanopistoa. Lisäksi setlementtityöhön kuuluvat asumisen palvelut eri kohderyhmille: päihdekuntoutujat, ikäihmisten palveluasuminen, saattohoitopalvelut, kehitysvammaisten palveluasuminen, tukiasumispalvelut maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille sekä vuokra-asuntoja ihan tavallisille ihmisille.
www.setlementti.fi

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen
Vuolle Setlementti ry
Toiminnanjohtaja
p. 040 527 2898
jussi.kemppainen@vuolleoulu.fi

www.vuolleoulu.fi/tarinat  

www.setlementti.fi/suomenmestarit

#setlementti100
#sinussaonvoimaa