Seksuaaliväkivallan uhreja autetaan Vuolteella


Seksuaaliväkivalta ja seksuaalinen häirintä ovat ajankohtaisia aiheita, jotka ovat nousseet yhteiskunnalliseen keskusteluun #metoo –kampanjan ja elokuva-alan häirintätapausten noustua esiin myös Suomessa.

Seksuaalinen väkivalta kohdistuu useimmiten naisiin ja tyttöihin. Erityisesti 15–17-vuotiaiden nuorten ilmoittamien seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuoden aikana. Seksuaaliväkivallan uhrit ovat saaneet Suomessa aiemmin huonosti apua.

Seksuaaliväkivalta on traumaattinen, turvallisuuden tunnetta heikentävä ja vaikea kokemus. Käsittelemättömänä seksuaaliväkivalta voi aiheuttaa pitkäaikaista haittaa arjessa ja sosiaalisissa suhteissa.

 

Vuolteen Tyttöjen Talo vastaa avun tarpeisiin

Euroopan parlamentin ja neuvoston ”uhridirektiivi” (direktiivi 2012/29/EU) säätää rikoksen uhrien oikeuksista koskien heille annettavaa tietoa, tukea ja suojelua sekä heidän osallistumistaan rikosoikeudellisiin menettelyihin.

Vuolle Setlementin Tyttöjen Talolla toteutettava seksuaaliväkivaltatyön hanke vastaa tähän uhridirektiivin vaatimukseen uhrien tukipalveluiden järjestämisestä. Erityisenä asiakasryhmänä ovat 13–29 vuotiaat tytöt ja nuoret naiset, jotka ovat kokeneet seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa. Otava-hanke (2017–2018) on valtakunnallinen, Tyttöjen Talojen koordinoima ja Oikeusministeriön rahoittama hanke.

Tavoitteena on tukea tyttöjä ja nuoria naisia vaikeassa kokemuksessa ja lisätä ammattilaisten osaamista seksuaaliväkivallan tunnistamisessa, auttamisessa ja eteenpäin ohjaamisessa. Asiakastyön lisäksi tavoitteena on kouluttaminen sekä hyvien käytäntöjen jakaminen.

– Vajaa puoli vuotta seksuaaliväkivaltatyötä hankkeessa on näyttänyt, kuinka tarpeellista tämä työ on Oulussa. Tieto on saavuttanut verkostoja, ja tyttöjä on ohjautunut sekä itsenäisesti että eri auttavien tahojen kautta tuen piiriin. Avun tarve on sydäntä särkevä ja koskettava, kertoo Vuolle Setlementin Oulun Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyön ohjaaja ja Otava-hankeen alueellinen työntekijä Mervi Koskela.

 

Apua uhreille ja keinoja auttajille

Seksuaaliväkivallan kokemus ei kuitenkaan tule aina esille akuuteissa tilanteissa heti tapahtuman tai tapahtumien jälkeen. Usein uhri tuntee tapahtuneesta niin suurta häpeää ja syyllisyyttä, että hakee apua vasta jopa vuosien tai vuosikymmenien päästä.

– Nämä nuoret on rikottu niin, että he säpsähtelevät pelosta kesken päivän, saavat paniikkikohtauksia, viiltelevät tai yrittävät muilla keinoin vahingoittaa itseään, Koskela kertoo.

Koskelan mukaan nuoret tulee kohdata sensitiivisesti, lempeästi ja arvostavasti.

– Koen valtavaa vastuuta siitä, että nämä nuoret tulevat autetuiksi. Yksi hankkeen tavoite onkin kouluttaa meidät työntekijät tähän työhön, johon ei löydy koulutusohjelmaa mistään, Koskela tarkentaa.

– Tämä tärkeä työ ei saa loppua, ja toivomme yhteistyötahojen sitoutuvan tukemaan toimintaa jatkossa. On tärkeää, että myös heillä, jotka ovat joutuneet seksuaaliväkivallan kohteeksi lapsuudessa tai nuoruudessa, on mahdollisuus tasapainoiseen, tyydyttävään ja onnelliseen elämään, hän jatkaa.

Aiheesta uutisoi 20.3. myös mm. Kaleva ja Oulu-lehti.

 

Lisätietoja:

Mervi Koskela, seksuaaliväkivaltatyön ohjaaja, alueellinen hanketyöntekijä
Vuolle Setlementti ry, Oulun Tyttöjen Talo / Otava-hanke
mervi.koskela@vuolleoulu.fi
p. 0400 263 844
http://www.likka.fi/