Opiskelijalle


Katso alapuolelta ohjeet opiskelijalle ilmoittautumiseen ja kurssimaksujen maksamiseen.

Tutustu Vuolle Opiston kevään 2018 monipuoliseen kurssitarjontaan ja aloita uusi harrastus!

Kevään 2018 kurssit


Kansalaisopiston kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon kurssikohtaisesti annettuun päivämäärään mennessä. Ilmoittautuminen:

 1. netissä ympäri vuorokauden: kurssimaksu maksetaan heti netti-ilmoittautumisen yhteydessä omassa verkkopankissa viitenumeroa käyttäen.
 2. henkilökohtaisesti asioimalla opintotoimistossa: kurssimaksu suoritetaan käynnin yhteydessä.
 3. soittamalla opintotoimistoon puh. 08 555 4060: kurssimaksu maksetaan välittömästi ilmoittautumisen yhteydessä saatua viitenumeroa käyttäen tilille FI 08 80001400 8516 31 tai FI 47 5741 4020 071036.

Ilmoittautuminen kurssille on sitova ja edellyttää kurssimaksun maksamista. Kurssimaksut vaihtelevat kurssin pituuden ja järjestämiskustannusten mukaan. Maksuun ei sisälly oppikirjaa tai muuta erikseen hankittavaa oppimateriaalia. Poissaoloja kursseilta ei voida hyvittää.

Varasijalle ilmoittauduttaessa kurssimaksua ei makseta heti, vaan vasta opiskelupaikan varmistuttua.

Epäselvissä tilanteissa (esim. maksutapahtuman keskeytyminen, ilmoittautumisen peruuttaminen), ota yhteys opintotoimistoon.

Kurssille osallistujille emme lähetä erillistä vahvistusta kurssin alkamisesta vaan olet tervetullut kurssille ilmoittauduttuasi. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu, kurssijärjestelyissä tapahtuu muutoksia tai olet saanut opiskelijapaikan varasijalta.

Kurssi järjestetään, jos sille on ilmoittautunut riittävästi osallistujia viimeiseen ilmoittautumispäivämäärään mennessä. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeenkin kursseilla voi olla tilaa. Kannattaa siis kokeilla verkkoilmoittautumista tai kysyä opintotoimistosta lisätietoja.

Kansalaisopiston syys- ja kevätlukukaudet kestävät 12–13 viikkoa/lukukausi. Ryhmät eivät kokoonnu koululaisten syys- ja talvilomaviikolla (vko 43 ja 10). Pyhien aattoiltoina opetusta järjestetään enimmillään klo 19 saakka (pyhäinpäivän aatto, vapun aatto, helatorstaita edeltävä päivä). Pyhinä ja kiirastorstaina opetusta ei järjestetä.

Kesäkurssit (linkki opinto-ohjelmaan) aloitamme heti varsinaisen kevätlukukauden loputtua, usein jo huhtikuun viimeisellä viikolla. Touko- ja kesäkuussa järjestämme lyhytkursseja ja intensiivikursseja.

Oppitunnin pituus kursseillamme on 45 minuuttia.

Ryhmäkoko ja kurssin kesto
Opintoryhmien vaadittava minimikoko on yleensä 10, mutta määrä voi vaihdella ainealueesta ja kurssimuodosta riippuen. Ryhmän toiminnan edellytyksenä pidämme jokaisella kokoontumiskerralla vähintään 7 henkilön läsnäoloa. Kaikille kursseille on määritelty kurssikohtainen alkamis- ja päättymispäivä sekä opetustuntien määrä.

Vakuutukset
Opiskelijoita ei ole vakuutettu opiston puolesta. Opisto ei myöskään vastaa opiston tiloissa säilytettävistä opiskelijoiden keskeneräisistä tai valmiista töistä eikä työvälineistä.

Kurssitarvikkeet
Oppikirjat ja muun opiskelussa tarvittavan materiaalin opiskelijat kustantavat itse, jos kurssin esittelyssä ei ole toisin mainittu.

Kurssitodistukset
Säännöllisesti (läsnä 3/4 oppitunneista) kurssilla mukana olleet saavat pyynnöstä todistuksen. Todistuspyyntö tulee esittää opettajalle vähintään viimeistä edellisellä kokoontumiskerralla. Kurssitodistus kuluvan työvuoden ajalta on maksuton. Aiempien opintojen todistuksesta perimme 7 € ja yli kymmenen vuotta vanhempien todistuksesta 20 €. Todistukset haetaan opintotoimistosta.

 1. Jos kurssi ei pääse alkamaan, palautamme kurssimaksun kokonaisuudessaan.
 2. Jos opiskelija on varannut paikan kurssille, eikä pääse osallistumaan, hänen tulee ilmoittaa siitä opintotoimistoon ennen kurssin alkua. Peruutuksia ei voi tehdä netin kautta.
 3. Opiskelijan peruuttaessa ilmoittautumisensa kurssimaksu palautetaan seuraaviin perustein:
  – kurssin alkuun on aikaa enemmän kuin viikko: kurssimaksu palautetaan, mutta siitä peritään toimistokuluina 20 % (enintään 10 €).
  – jos peruuttaminen tapahtuu viimeisellä viikolla ennen kurssin alkua, kurssimaksusta pidätetään ensin toimistomaksu 10 € ja loppuosasta palautetaan 50 %.
  – kurssin alkamispäivänä tai sen jälkeen tapahtuneen peruuttamisen vuoksi kurssimaksua ei palauteta.
 4. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen maksamatta jätetystä ja peruuttamattomasta kurssipaikasta peritään kurssimaksu + 10 €:n laskutuslisä.

Ilmoittaudu joko netissä, jolloin ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan kurssimaksu kokonaisuudessaan ja alennus haetaan opiston opintotoimistosta viimeistään kurssin aikana esittämällä alennukseen oikeuttava todiste tai ilmoittautumalla opintotoimistossa, jolloin alennuksen saa välittömästi esittämällä alennukseen oikeuttavan todisteen.

Alennusta voi saada:

 • Työttömät
  Lukukauden aikana 40 % alennus yhden itse valitun kurssin kurssimaksusta (ei koske yksilöopetusta, liikunnan SYM-maksua ja laskutettavia kursseja). Todiste voimassa olevasta työttömyydestä esitetään opintotoimistossa. Opetushallituksen myöntämää avustusta työttömien alennuksiin on käytössä rajallinen määrä, ja alennusta myönnetään siinä järjestyksessä kuin sitä opintotoimistosta haetaan. Alennus on henkilökohtainen, eikä sitä anneta takautuvasti kurssin jälkeen.
 • Vuolle Setlementti ry:n jäsenalennus jäsenyritysten/ jäsenyhteisöjen henkilöstö
  Lukukauden aikana 3 € alennus yhdestä kurssimaksusta. Todistetaan esittämällä yrityksen henkilöstökortti opintotoimistossa. Alennus on henkilökohtainen.

Liikunta- ja kulttuurisetelit (Smartum ja Smartum-Saldo, Tyky-kuntoseteli+ ja Tyky-Online) sekä ePassi käyvät opistossamme maksuvälineinä verohallinnon ohjeen mukaisesti liikunta-, tanssi-, taito- ja taideaineiden ja kielten kursseilla. Etu on henkilökohtainen.

Smartum Saldo ja ePassi käyvät verkkomaksuvälineenä myös netti-ilmoittautumisen yhteydessä. Mobiilisti toimiva Eazybreak liikuntaseteli käy liikunnan kursseilla. Jos haluat hyödyntää Smartum/Tyky –seteleitä kurssimaksussa, käy suorittamassa maksu opintotoimistoon.

Opintotoimisto avoinna

ma 12:00 – 19:00
ti- pe 12:00 – 17:00

puh. 08 555 4060, opisto@vuolleoulu.fi

 

Opiston kansalaisopistotoiminnan henkilörekisterin ylläpito perustuu käytössä olevaan HelleWi-ohjelmaan ja rekisteriseloste pohjautuu tämän ohjelman tietojärjestelmäselosteeseen /25.1.2008

Tietojärjestelmän nimi on HelleWi ja se on Internetissä toimiva vuokrasovellus.

Tietojärjestelmän vastuutaho
Kansalaisopistossa vastuuhenkilöinä opintoihin ja asiakkuuksiin liittyvissä asioissa koulutusjohtaja Erja Stolt, talouteen liittyvissä asioissa toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen ja tietoliikenteeseen liittyvissä asioissa IT-päällikkö Juha Vuorma.

Tietojärjestelmän vastuuyksikkö ja vastuuhenkilö
Tietojärjestelmän teknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Mäntsälän ATK-palvelu Oy. Järjestelmän tiedoista vastaa kohdassa 2 mainittu vuokraaja tallennuksen ja ylläpidon osalta. Varmistuksista vastaa Online Solutions, jonka palvelimella ohjelmat ja tiedot ovat.

Tietojärjestelmän käyttötarkoitus
HelleWi-järjestelmä on kansalais- ja työväenopistojen käyttöön räätälöity kurssihallinto-ohjelma, jolla hoidetaan opiston kurssihallinto opetussuunnitelmasta toimintakertomukseen. Kurssien hallinnan ohella järjestelmä tuottaa opettajille työsopimukset ja työtodistukset sekä opiskelijoille laskut kurssimaksuista.

Tietolähteet
Tietolähteenä ovat opiston toimistohenkilökunta, koulutusjohtaja ja opettajat sekä opiskelijat. Kurssitiedot ovat HelleWissä lukuvuodesta 2007–2008 alkaen. Opettajien ja opiskelijoiden henkilötiedot ovat lukuvuodesta 2005–2006 lähtien. Vanhemmat tiedot Työasema – HelleWillä, josta tiedot on kovertoitu.

Tietojen päivitystiheys
Kurssit suunnitellaan järjestelmään lukukauden alussa ja niitä päivitetään jatkuvasti lukuvuoden aikana. Opettajien ja opiskelijoiden henkilötietoja päivitetään tarvittaessa lukukausien aikana ja opettajille ja opiskelijoille lisätään kurssitietoja joka lukukausi heidän oman toimintansa/valintansa mukaan.

Tietojen julkisuus/ salassa pidettävyys
Järjestelmään sisältyy sekä salassa pidettävää, harkinnanvaraisesti julkista tietoa että julkista tietoa. Järjestelmään kuuluu kaksi henkilörekisteriä:

Henkilörekisteri/opettajat
Opettajarekisterissä on tallennettuna henkilön nimi, osoite, henkilötunnus, ammatti, oppiarvo, kielitunnus, puhelinnumerot, sähköpostiosoite, palkkioryhmä ja opettajan kurssitiedot. Opettajatietoja käytetään työsopimuksiin, työtodistuksiin, palkan maksuun, palkkatodistuksiin, kurssipäiväkirjoihin, postitukseen (osoitetarroihin), osoite- ja puhelinluetteloihin, tilastointiin.

Henkilörekisteri/opiskelijat
Opiskelijarekisterissä on tallennettuna henkilön nimi, osoite, henkilötunnus, puhelintiedot, sähköpostiosoite, kotiosasto (asuinkunta), sukupuoli, kielitunnus, koulutustausta, pääasiallinen toiminta, opiskelijan kurssitiedot. Opiskelijatietoja käytetään opiskelijaluetteloihin, kurssipäiväkirjoihin, kurssitodistuksiin, luvanvaraisesti opiston ja sen ylläpitäjän tiedottamistarpeisiin (osoitteet, sähköpostiosoitteet ja gsm-numerot), kurssimaksujen ja palautteen keräämiseen sekä tilastointiin. Salassa pidettävät tiedot erotetaan julkisista tiedoista käyttöoikeuksien avulla, jolloin salassa pidettävät tiedot näkyvät vain tietyille käyttäjille.

Opettajien palkkatiedot ja opiskelijoiden kurssimaksutiedot ovat vain toimistohenkilökunnan ja koulutusjohtajan käytössä hallinnon käyttäjätunnuksilla ja vastuuopettajalla hänen omilla tunnuksillaan. Opetuksesta vastaavien henkilöiden käytössä ovat tiedot hänen omista kursseistaan, kurssien osallistujaluettelot (ilman henkilötunnuksia) sekä tieto kurssimaksutilanteesta omien kurssien osalta.

Julkiset tiedot
a) Yleinen tiedottaminen: HelleWiin tallennetuista tiedoista ovat julkisia ne tiedot, jotka julkaistaan kurssiesitteessä/opiston kotisivulla. Esitteessä on tiedot mm. kurssin sisällöstä, pitopaikasta, ajankohdasta, tuntimääristä ja kurssin opettajasta. Opettajista esitteeseen tulostuu vain nimi ja tarvittaessa titteli.

b) Opiskelijalle luovutettavat opettajan yhteystiedot: Opiskelijan kysyessä opettajan yhteystietoja (puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite) luovutetaan ne opiskelijalle, mikäli opettaja ei ole kieltänyt tietojen luovuttamista henkilötietolomakkeessaan tai työsopimuksessaan (`tietojen luovutuskielto`). Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille.

c) Opiskelijoista mitkään tiedot eivät ole julkisia. Tilastokeskukselle menee opiskelijoista ja kursseista lukumäärätietoja kerran vuodessa.

Salassa pidettävät tiedot
Salassa pidettäviä tai luottamuksellisia ovat kaikki henkilötiedot ja niihin liitetyt kurssitiedot sekä opettajarekisterissä että opiskelijarekisterissä. Tietoja ei luovuteta ulkopuoliselle taholle. Opettajan yhteystiedoista ks. kohta Julkiset tiedot b).

Rekisteröidyn oikeudet
Rekisteröidyllä henkilöllä on oikeus tarkistaa häntä itseään koskevat tiedot tietokannasta esittämällä tarkistuspyyntö koulutusjohtajalle. Järjestelmään ei sisälly tietoja, joiden osalta tarkistusoikeutta ei voisi toteuttaa. Henkilörekisteriseloste on nähtävissä Oulun kansalaisopiston www-sivuilla ja opiston opintotoimistossa.
28.11.2013/LH, JK