Jo 40 % suomalaisista mukana vapaaehtoistoiminnassa


Pitkäaikainen vapaaehtoistoimintaan sitoutuminen pitää pintansa suomalaisten vapaaehtoistoiminnassa. Jo 40 % suomalaisista osallistuu vapaaehtoistoimintaan.

Tutkimuksessa on huomioitu kaikki vapaaehtoistoiminta. Tämän tutkimuksen toteutti maaliskuussa 2018 Kansalaisareena ry:n, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus SIVIS:sin toimesta Taloustutkimus. Tutkimukseen vastasi 1000 henkilöä.  Otos edustaa tilastollisesti Suomen aikuisväestöä (15 vuotta täyttäneet).

Nuoret 15-24-vuotiaat ovat lisänneet osallistumistaan vapaaehtoistoimintaan.  Samalla eläkeläisten ja miesten vapaaehtoistyö on vähentynyt viime vuosien aikana.

Vapaaehtoistehtävien toimialat suosituimmuusjärjestyksessä: 1. lapset ja nuoret 2. liikunta ja urheilu 3. seniorit ja ikäihmiset, 4. maanpuolustus ja 5. sosiaali- ja terveysala jne.

Suurin syy siihen, ettei osallistu vapaaehtoistoimintaan on ajan puute. Se, ettei ole pyydetty mukaan tulee toisena.  Tämä haastaa erityisesti koulut ja oppilaitokset sisällyttämään vapaaehtoistoiminnan opiskeluun.

Vuolle Setlementin hyvinvointipalveluissa toimii 350 vapaaehtoista.  Kehitämme yli 40 jäsenjärjestön kanssa sosiaali- ja terveysalan vapaaehtoistoiminnan hallinnoiden vapaaehtoistoiminnan resurssikeskus VARESia.
Oppilaitosyhteistyö kuuluu tärkeisiin yhteistyömuotoihimme.  Vuolle opiston peruskoulun päättöryhmäläiset saivat valita vapaaehtoistoiminnan valinnaiskurssiksi. Kurssilla toimitaan aktiivisesti kokeillen erilaisia vapaaehtoistehtäviä.

Tutustu lisää kattavaan tutkimukseen ja vertaile vuosien 2010, 2015 ja 2018 vapaaehtoistoiminnan  lukuja Suomessa.

 

Vuolteen VARES-verkoston sivusto Vaivatta vapaaehtoistoiminnasta löytyy tästä